Czy sanatoria maja sens??

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Czy sanatoria maja sens??

Post autor: teśka »

Yoko :) Mogę tylko życzyć Ci wszystkiego dobrego ;)
Do niczego więcej nie mam praw :) Obiecałam 8-)
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Asik »

Mirabella pisze:Asik.......w sanatorium ZUS po zabiegach każdy odpoczywa jak chce,nawet wskazany jest ruch i relaks.
Co kto robi to jego sprawa(o 22 wszyscy muszą być w pokojach).

Niektórym ludziom woda sodowa uderza do głowy.Nadmiar alkoholu robi swoje.......to miałam na myśli.
Podczas mojego pobytu były dyscyplinarnie wyjazdy był do domu.
Dla takich ludzi nie ma znaczenia gdzie są - sanatorium, wczasy, delegacja, zachowywac się będą tak samo. Gdybyśmy zaczęli opisywac co się dzieje w trakcie np. wyjazdowych kilkudniowych szkoleń to pewnie komentarze byłyby podobne. Wszystko jest dla ludzi byle z umiarem.
ewa831
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 20:51
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: ewa831 »

Jak to mówią jak sobie pościelesz tak się wyśpisz
ewa831
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 20:51

Post autor: ewa831 »

Wszystko jest dla ludzi ale z rozsądkiem
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Zakładająca ten wątek rozczarowała się pobytem na kuracji i ma prawo wyrazić swoją opinię. Nieszczęśliwie
trafiła do sanatorium z bardzo rozrywkowym turnusem. Personel nie widział lub przymykał oko na odstępstwa
od regulaminu uzdrowiska . Byłem kilka razy w różnych ośrodkach, jeśli zdarzyło się pijaństwo, to tylko
na początku turnusu. Wydalona kuracjuszka podobno dodatkowo poniosła karę w postaci powiadomienia
oddziału ZUS-u (zwrot zasiłku chorobowego) i info do zakładu pracy. Później już nikogo nie trzeba było pilnować.
Ruch czy to w postaci długich pieszych wycieczek, tanecznych wieczorków był bardzo zalecany .
Byłem i w adwencie, i w czasie postu . Po rekolekcji dla kuracjuszy osobiście słyszałem od rekolekcjonisty,
że nas zakaz zabaw nie dotyczy, bo taniec jest też formą rehabilitacji nie tylko ciała :):):).
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Pewnie że sanatoria mają sens. Gdyby było inaczej lekarze nie zalecali by sanatorium. A że nie wszystkim taki pobyt się podoba to już inna sprawa :roll: Zawsze i wszędzie znajdą się tacy co będą narzekać. Ale to chyba taka ich natura. Osobiście spotkałam taką osobę w sanatorium, całe szczęście że miała pokój piętro wyżej. Co dzień coś jej się nie podobało, nawet to że sąsiadka z pokoju obok miała za krótką spódniczkę.Pod koniec turnusu wszyscy ją znali i omijali z daleka. Dobrze że miała jedynkę bo wtedy by zamęczyła współlokatorkę. A wtedy na pewno ten pobyt w sanatorium nie miał by sensu. Zatem korzystajmy z sanatorium dokąd możemy i dopóki jeszcze nas stać, bo to wcale nie prawda że państwo funduje nam ten pobyt. Przecież płacimy i to wcale nie mało. Ale każdy może mieć swoje zdanie na ten temat. Praktycznie to tylko zabiegi ( i to nie wszystkie)
mamy za darmo, tak samo jak w u siebie na miejscu w rejonie, a za pobyt musimy płacić. Więc jeśli komuś źle,niech zostanie lepiej w domu. Pozdrawiam wszystkich :)
agata8
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 lut 2012 19:51
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: agata8 »

Byłam 2 razy w sanatorium i dzięki zabiegom mój kręgosłup i inne związane z nim dolegliwości znacznie się uciszyły . Chodziłam regularnie na wszystkie zlecone zabiegi, a wolny czas spędzałam w bardzo sympatycznym towarzystwie, które było bardzo zróżnicowane wiekowo.Bardzo chętnie chodziliśmy na wieczorki taneczne i nie po to żeby obserwować innych. Zabiegi odbudowały moje zdrowie fizyczne , a towarzystwo , tańce, spacery znacznie poprawiły stan psychiczny, nadszarpnięty w tym zwariowanym świecie. Jestem jak najbardziej za tą formą lecznictwa i żałuję tylko że tak późno zaczęłam z niego korzystać. Człowiek wraca zdrowszy, weselszy, z dużą dozą optymizmu i wiary w ludzi, którzy tam są dla siebie nawzajem o wiele sympatyczniejsi i serdeczniejsi.
mario50
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2011 16:43

Post autor: mario50 »

przeczytałem ten watek uważnie>>>Dziwię się osobom które rozczulają sięnad rzekomo marnowanymi pieniędzmi przez NFZ poprzez dopłaty do pobytu w sanatoriach>>>>> Chyba wszyscy jeslteśmy świadkami ile w tym kraju marnuje sie kasy w inny sposób>> Zadajmy sobie pytanie czy za tyle lat opłacania składek do NFZ, za tak marną opieke medyczna nie nalezy nam się coś?
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Wyjazd do sanatorium to nie premia za składki. To konieczność podreperowania zdrowia. Są państwa, gdzie prawie
po każdym pobycie w szpitalu pacjent automatycznie "doleczany" jest w uzdrowisku. I to zaraz po wypisce ze szpitala,
bo tylko wtedy ma sens rehabilitacja.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jasne,że mają sens,wszak chodzi o podreperowanie naszego zdrowia.W moim przypadku Zus szybko chciał przywrócić mnie do pracy,w ciągu dwóch lat ,trzy razy wylądowałam w sanatorium(ciągle to samo miejsce).Rehabilitacja pomogła,taneczna również,ale kręgosłup wysiadł.Teraz po operacji znowu sanatorium,tylko dlaczego po raz kolejny w tym samym miejscu,czyżby za karę? :mrgreen: .Tak czy siak,pozdrawiam swój odział Zusu. :lol:
ODPOWIEDZ