Sonomammografia czyli USG piersi.

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Sonomammografia czyli USG piersi.

Post autor: Suzen »

Sonomammografia czyli ultrasonografia gruczołu piersiowego jest podobnie jak mammografia jedną z najpopularniejszych i podstawowych metod diagnostycznych w różnicowaniu i wykrywaniu chorób tego narządu. Jej istotnymi zaletami są: brak narażenia ze strony promieniowania jonizującego, dostępność . W przeciwieństwie do mammografii jest badaniem decydującym w różnicowaniu zmian litych torbielowatych , jest jednak mało swoiste i czułe w wykrywaniu zmian klinicznie bezobjawowych.Badanie to wykazuje również powiększone pachowe węzły chłonne.
Ostatnio miałam wykonywane to badanie.Badanie nie wykazało żadnych zmian patologicznych.Wielka ulga.Jestem Przeszczęśliwa. :D Okresowa kontrola za rok.
Wykonuję badania regularnie.Jestem w tzw."grupie ryzyka."Moja Babcia zmarła na nowotwór.
Dziewczyny,badajcie się .Dbajcie o swój atrybut kobiecości i piękna. :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sonomammografia czyli USG piersi.

Post autor: anusia153 »

Usg i mammografia są obecnie jedną z najpopularniejszych metod badań piersi .
Każda z metod ma swoje plusy i minusy .
Zaletą USG jest to, że w trakcie badania można zmianę oglądać pod różnymi kątami, wracać do miejsc, które niepokoją lekarza.
USG robi to, czego mammografia nie potrafi: odróżnia łagodną torbiel od masy będącej złośliwą zmianą. Ale za to nie można tą metodą wykryć zwapnień.
USG ma też wady: może być mniej przydatne w przypadku guzków znajdujących się głębiej w piersi. Czasami daje też fałszywie pozytywne odczyty, które zdają się wskazywać na istnienie raka, gdy w rzeczywistości nic się nie dzieje.

Mammografię wszyscy zachwalają ale nie jest to metoda całkowicie wolna od działań niepożądanych wykorzystuje ona przecież promienie rentgenowskie na które jesteśmy narażeni . W niektórych - bardzo rzadkich - sytuacjach napromieniowanie piersi może uaktywnić proces nowotworowy

Jest jeszcze jedna metoda, całkowicie bezpieczna i najdokładniejsza - to rezonans magnetyczny. Niestety, takie badanie jest drogie.

Na pewno profilaktycznie badania piersi każda z nas powinna zrobić . Którą metodę wybrać ? i które z badań dla każdej z nas jest odpowiednie ?
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: