Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Opis miejscowości uzdrowiskowych. Fotografie. Otoczka pobytów w sanatoriach. Nieco rozrywkowo, nieco turystycznie. Co warto zobaczyć, gdzie się rozerwać.
Czasami zmniejszacz ma problemy z wyświetleniem zdjęć, sprawdziłem linki do nich, rzeczywiście nie działają więc poszły do kosza. Prosimy o powtórkę
Pozdrawiam
Witam jak weszłam teraz w Kolobrzeg tez mi się nie wyświetliły moje zdjęcia przez zmniejszacz.pl
ale jak weszłam drugi raz to juz wszystko działało..dotyczy to wszystkich zdjęć,bo sobie przegladałam...pozdrawiam Goska
Aga ja dzis sprawdzalam moje:-) tez znikly:-) ale za drugim razem jak weszlam to byly:-) ale kazdy sie zraza i juz nie wchodzi drugi raz:-) zdjecia super:-) ale podziekuje jutro:-)
[ obrazek zewnętrzny ] Każdy, kto wybiera się w Bieszczady i trafi w okolice miejscowości Cisna, na pewno usłyszy o słynnej „bieszczadzkiej ciuchci” czy też o „bieszczadzkiej kolejce”. Aby zaspokoić swoją ciekawość i przekonać się o tym, co w niej jest takiego wyjątkowego, najlepiej udać się do miejscowości Majdan, gdzie znajduje się główna stacja bieszczadzkiej kolei wąskotorowej i wybrać się na przejażdżkę jedną z proponowanych tras przejazdu.
Wiele osób kupujących bilety zaskoczy klimatyczny, zabytkowy już budynek stacji kolejowej, małe, przesympatyczne wagoniki, a przede wszystkim przejazd lasem poprzez miejsca wyglądające jakby znajdowały się na końcu świata, gdzie jedynym znakiem cywilizacji są tory, po których porusza się kolejka.
Jeszcze do niedawna wszystko wskazywało na to, że ta nietypowa linia kolejowa zostanie zlikwidowana. Jednak dzięki staraniom powołanej Fundacji Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej w Cisnej – Majdanie udało się reaktywować jej działalność i udostępnić ją na nowo turystom.
Swoim fotoreportażem pragnę przybliżyć i przedstawić historię tej unikatowej na światową skalę kolejki.
W dniu 22 stycznia 1898 r. do stacji kolejki wąskotorowej w Majdanie k/Cisnej przybył parowóz produkcji niemiecko-austriackiej firmy Krauss typu Cln ZŁ oznakowany literą U z pociągiem osobowo-towarowym. Kursem tym otwarto kolejkę z Nowego Łupkowa do Majdanu k/Cisnej o długości 24,174 km i prześwicie (szerokości) toru 760 mm. Data ta rozpoczyna ponad stuletni okres istnienia bieszczadzkiej kolejki, której towarzyszą wyjątkowe walory przyrodniczo-krajobrazowe, stanowiące o jej atrakcyjności. Jest ostatnią z kilku istniejących dawniej w Karpatach Wschodnich kolejek służących do transportu drewna, jedyną w Polsce i jedną z nielicznych w Europie o typowo górskim charakterze.
[ obrazek zewnętrzny ] Parowóz wykorzystywany do specjalnych - okazjonalnych przejazdów.
/ na co dzień wykorzystywane są lokomotywy o napędzie spalinowym/
[ obrazek zewnętrzny ] A to jego mniejszy "braciszek". /swoim wyglądem przypomina zabawkę zrobioną przez modelarza/
Wraz z budową linii w Majdanie wybudowano budynek stacyjny, magazyn towarowy, rampę załadunkową, parowozownią oraz budynki mieszkalne dla pracowników.
Na trasie kolejki wybudowano przystanki (Balnica, Żebracze, Wola Michowa).
[ obrazek zewnętrzny ] W Majdanie znajduje się też warsztat naprawczy taboru kolejowego.
Wybuch I Wojny Światowej (1914) nie ograniczył ruchu kolejki. Dopiero niepowodzenia wojsk austriackich na froncie wschodnim spowodowały ewakuację pracowników, sprzętu i urządzeń kolejki. Zniszczono większość mostów, przepustów i innych budowli. W okresie I-szej Wojny Światowej kolejka funkcjonowała jako wojskowa kolej polowa, służąc kolejno wojskom austriackim i rosyjskim. Kolejkę niszczono również w okresie licznych starć o charakterze narodowościowym na tych terenach w tym okresie.
Normalizacja od 1920 r. spowodowała, że prywatną kolejkę Nowy Łupków – Majdan przejął Zarząd Okręgowej Dyrekcji we Lwowie. Przystąpiono do naprawy torowisk, nasypów, odbudowy mostów i przepustów. Uruchomienie kolejki ożywiło gospodarczo ten region. Kolejką wożono przede wszystkim drewno. Prócz prowadzenia ruchu osobowego transportowano towary dla miejscowej ludności.
[ obrazek zewnętrzny ] ... i kolejny przygotowany do wyruszenia. /pociągi poruszają się po jednym torze, więc mijają się na stacjach końcowych/
Z chwilą wybuchu II Wojny Światowej kolejkę wyłączono z eksploatacji. Niemcy po zajęciu tych terenów bardzo szybko dostosowali kolejkę do potrzeb wojskowych. Naprawiono tory, tabor i budynki, wznawiając eksploatację w listopadzie 1939 r. Okupanci wznowili również eksploatację wybudowanej w latach 20-tych przez Potockich kolejkę Rezpedź – Duszatyn – Mików. Tym środkiem transportu wywożono drewno oraz kontygenty (płody rolne, bydło, trzodę). W okresie okupacji kolejki te podlegały utworzonej w 1939 r. w Krakowie Dyrekcji Generalnej Kolei Wschodnich (GEDOB).
Ofensywa Armii Radzieckiej we wrześniu 1944 r. spowodowała ewakuację niemieckich pracowników kolejki i ich rodzin. Rozpoczęto wywożenie taboru kolejki. Działania wojenne (także akcje dywersyjne partyzantki radzieckiej) spowodowały ogromne zniszczenia . Torowiska służyły jako drogi, a szyny i podkłady do budowy schronów i umocnień. Dewastacja kolejki trwała również po zakończonej wojnie, do chwili ustania działań UPA na tych terenach (1948).
Poniżej seria zdjęć, na których możemy podziwiać widoki podczas jazdy kolejką.
Z okresu międzywojennego pozostało w bardzo złym stanie technicznym tylko kilka obiektów na stacji w Majdanie:
- budynek parowozowni i warsztatu, murowany. Przybudówki drewniane: stolarnia i magazyn. Rok budowy: ok. 1899, przebudowany i rozbudowany w 1946 r.
- budynek stacyjny drewniany, szalowany. Rok budowy 1914.
- budynek magazynu stacyjnego, drewniany. Rampy ładunkowe drewniane (2 szt.) oraz rampa składana ziemna.
- studnia kopana, cembrowana. Daszek drewniany. Rok budowy ok. 1899.
Po wojnie to administracja lasów państwowych zleciła odbudowę kolejki i taboru ekspozyturze PCD „Paged” w Tarnowie(1950). W latach 1953-1958 kolejką zarządzało Przedsiębiorstwo Transportu Leśnego w Przemyślu, a od 1958 r. Ośrodek Transportu Leśnego w Sanoku.
Całość dokumentacji opracowano w Pracowni Kolejek Leśnych Biura Projektów Leśnictwa. Projekt budowy został zatwierdzony przez Państwową Komisję Planowania Gospodarczego w 1955 r. Prowadzenie inwestycji i nadzór powierzono Zarządowi Inwestycji Leśnych w Ustrzykach Dolnych (późniejszy Zarząd Budownictwa Leśnego). Głównym wykonawcą robót zostało Przedsiębiorstwo Robót Kolejowych nr 9 z Krakowa. W obecnym kształcie kolejkę odbudowano w latach 1954-1964.
Rozbudowa bieszczadzkiej kolejki leśnej była największą powojenną inwestycją na kolejach leśnych. Łączna długość torów osiągnęła 104 km (torów szlakowych – 73 km). Wszystkie mosty zastąpione żelbetonowymi konstrukcjami łukowymi, wyeliminowano łuki torowisk o promieniu poniżej 100 m. W okresie rozbudowy kolejki wybudowano parowozownię w Rzepedzi, warsztaty w Nowym Łupkowie, budynki stacyjne w Rzepedzi, Smolniku, Nowym Łupkowie i Wetlinie. Całość linii wyposażono w kolejową łączność telefoniczną. Wzdłuż torowisk kolejki wybudowano utwardzonych, z dodatkowymi torowiskami i budynkami 21 składnic manipulacyjno-spedycyjnych na drewno. Dla załogi kolejki do 1970 r. wybudowano 34 budynki mieszkalne z 59 mieszkaniami rodzinnymi. Wszystkie prace były prowadzone w trudnych, wręcz pionierskich warunkach. Bardzo małe zaludnienie tych terenów, zupełny brak bazy noclegowej i żywieniowej, rozstanie z rodzinami, były dla pracujących szczególnie uciążliwe.
[ obrazek zewnętrzny ] "Turysta"? ... chyba nie. Raczej miejscowy, ale mile witający przyjezdnych.
Od chwili budowy kolejka była intensywnie eksploatowana. W latach 1956-1980 kolejką przewieziono 2,4 mln m³ drewna oraz około 315 tys. ton materiałów. W latach następnych przewożono około 100 tys. m³ drewna i ponad 10 tys. pasażerów rocznie. Przewozy te po wybudowaniu drogi karpackiej biegnącej wzdłuż torowisk kolejki i wprowadzeniu wysokotonażowego transportu samochodowego zaczęły maleć. W okresie transformacji gospodarczej nastąpiła upadłość głównego odbiorcy drewna dostarczanego kolejką – Zakładów Przemysłu Drzewnego w Rzepedzi.
[ obrazek zewnętrzny ] Późne popołudnie, nad stację w Majdanie nadchodzi zmierzch, cisza wraca w Bieszczady.
W dniu 1.12.1994 r. bieszczadzka kolejka leśna została wyłączona z eksploatacji. Fakt ten został poprzedzony kilkoma zdarzeniami:
- w latach 1991- 1992 zlikwidowany został Ośrodek Transportu w Sanoku a utworzony w jego miejsce Zakład Transportu i Spedycji Lasów Państwowych przeszedł w zarząd komisaryczny,
- w kwietniu 1993 r. kolejka została przekazana Nadleśnictwu Cisna a środki trwałe położone na terenie Nadleśnictwa Komańcza i Wetlina tym Nadleśnictwom,
- IV 1993 r. do XII 1994 r. to starania Nadleśnictwa Cisna o utrzymanie kolejki. Działalność przynosząca straty nie mogła być kontynuowana.
Był to „łabędzi śpiew Kolejki” (M. Jarczyński ŚK 11/2007). Historia kolejki zatoczyła prawie stuletnie koło i…. następnemu stuleciu towarzyszy stukot jej kół.
Powstała Fundacja Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej ( 16.07.1996 r.)
Mam nadzieję, że tym sposobem udało mi się zachęcić Forumowiczów /i nie tylko/ do odwiedzenia bieszczadzkiej kolejki w Majdanie. Historia kolejki / oznaczona kolorem niebieskim/ została zaczerpnięta ze strony: http://kolejka.bieszczady.pl/
Piękna pogoda,20 stopnie i piękne słońce...kilka dni wolnego, spontaniczna decyzja jadę w Bieszczady . Pani Jesień w tym roku bardzo dla nas łaskawa i piękna ,żal mi tylko , że nie poczekała na mnie do listopada ze swoimi kolorami . Udało mi się jeszcze troszeczkę wytropić te ostatnie w tym roku płomienne rudości i żółtości w promieniach słońca