opłaty za sanatorium NFZ

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
kopercia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 lip 2014 22:14
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 0

opłaty za sanatorium NFZ

Post autor: kopercia »

Witajcie :)
kilka dni temu dostałam skierowanie do sanatorium z NFZ : "Rodzaj leczenia: UZDROWISKOWA REHABILITACJA DLA DOROSŁYCH W SZPITALU UZDROWISKOWYM "
będzie to mój taki pierwszy wyjazd, więc mam pytanie co do opłat za leczenie i pobyt.. wiem że na pewno zapłacę z własnej kieszeni za podróż ale czy też sama będe musiałą zapłacić za zabiegi/wyżywienie/pobyt ?
Dodam że mam lat 23 i obecnie się uczę [aa gdzieś wyczytałam że osoby uczące się do 26 roku życia nie płacą za pobyt - tylko czy to prawda ? ]
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Re: opłaty za sanatorium NFZ

Post autor: malgorzatas »

Witaj na forum kopercia:-) ja bym zasiegnela opini u zrodla:-) czyli zadzwonila do NFZ:-) kazdy ma inne prawa:-) a tak bedziesz miala wiadomosci z pierwszej reki:-) :-) pozdrawiam i zrob tak jak pisze:-) :-)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

kopercia pisze:Witajcie :)
kilka dni temu dostałam skierowanie do sanatorium z NFZ : "Rodzaj leczenia: UZDROWISKOWA REHABILITACJA DLA DOROSŁYCH W SZPITALU UZDROWISKOWYM "
będzie to mój taki pierwszy wyjazd, więc mam pytanie co do opłat za leczenie i pobyt.. wiem że na pewno zapłacę z własnej kieszeni za podróż ale czy też sama będe musiałą zapłacić za zabiegi/wyżywienie/pobyt ?
Dodam że mam lat 23 i obecnie się uczę [aa gdzieś wyczytałam że osoby uczące się do 26 roku życia nie płacą za pobyt - tylko czy to prawda ? ]
Mając tak sformułowane skierowanie nie płacisz za pobyt.Możesz tylko ewentualnie zapłacić za telewizor,czajnik czy coś tam jeszcze.No i oczywiście podróż.
Brak opłat wynika nie z wieku i tego,że się uczysz tylko z rodzaju leczenia.
kopercia
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzięki za odpowiedzi :)
zadzwoniłam do NFZ i przez tel dowiedziałam się że będę musiała zapłacić tylko za opłatę klimatyczną.
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Opłata klimatyczna jest wszędzie z NFZ-u. Dodatkowo te opłaty o których pisze Alice. Koszty pobytu masz podane na odwrocie skierowania w zależności od standardu ośrodka. Zabiegi masz bezpłatne chyba 48 lub 54 . za dodatkowe będziesz musiała zapłacić. Najlepiej zadzwoń do sanatorium. W recepcji ci wszystko powiedzą. Ja ostatnio musiałem płacić za prześcieradło 2 zł. Dokąd jedziesz jeśli można spytać?
kopercia
Kuracjusz
Kuracjusz

Wysyłają mnie do Lądka Zdroju, mam nadzieję że będzie tam niewiele stopni do pokonania/ jeśli wgl jakieś będą ..boo ja ciągle o kulach :?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

kopercia pisze:Wysyłają mnie do Lądka Zdroju, mam nadzieję że będzie tam niewiele stopni do pokonania/ jeśli wgl jakieś będą ..boo ja ciągle o kulach :?
Pewnie "Jubilat" bo tam jest teraz leczenie szpitalne.
Schodków tam nie masz,ale na wszystkie zabiegi po całym zdroju ganiasz.W Lądku na szpitalnym chyba nie biorą klimatycznego.
kopercia
Kuracjusz
Kuracjusz

na adresie mam wpisaną ulice Wolności 2a - a z tego co zerknęłam na mapę to wychodzi że to jakiś "Stanisław" noo chyba że źle patrze :roll:

jestem też ciekawa czy będzie ktoś w zbliżonym do mojego wieku
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Nie przejmuj się za bardzo. Szpital jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych i musi mieć windę . W takich ośrodkach nie może być nic co byłoby utrudnieniem dla niepełnosprawnych bo ani NFZ ani ZUS nie podpisałby z nimi kontraktu. Miłego wypoczynku.
kopercia
Kuracjusz
Kuracjusz

jan19557 pisze:Opłata klimatyczna jest wszędzie z NFZ-u. Dodatkowo te opłaty o których pisze Alice. Koszty pobytu masz podane na odwrocie skierowania w zależności od standardu ośrodka. Zabiegi masz bezpłatne chyba 48 lub 54 . za dodatkowe będziesz musiała zapłacić. Najlepiej zadzwoń do sanatorium. W recepcji ci wszystko powiedzą. Ja ostatnio musiałem płacić za prześcieradło 2 zł. Dokąd jedziesz jeśli można spytać?

Zadzwoniłam do tego sanatorium w którym mam być i Pani powiedziała że nie ma żadnych dodatkowych opłat..
czyli nic tylko jechać :P
ODPOWIEDZ