UWAGA!!! IWONICZ-POMOCY!!!

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Re: UWAGA!!! IWONICZ-POMOCY!!!

Post autor: dzi »

Tak jak Jovanka69 pisze będziesz miał samuraju wiele do zwiedzania. Na miejscu w Iwoniczu i najbliższej okolicy możesz wiele kilometrów dziennie chodzić za każdym razem odkrywając coś nowego. Dużo tras do deptania po górach.
Mając trochę kasy możesz zapisywać się na zorganizowane wycieczki nie tylko po południowej Polsce ale Słowacja czy Węgry.
Wyżywienie to bardzo indywidualny ogląd. Dużo osób nie narzekało a wręcz nie wyjadało wszystkiego. Ale byli i tacy, którzy w każdych okolicznościach: i pod zabiegami, i na spacerach(jeśli dali się wyciągnąć :) )cały czas coś z siateczki podjadali.
samuraj jack
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 20 cze 2012 11:01

Post autor: samuraj jack »

Hej.
No to zajefajnie, myślę że powinno mi się tam spodobać, tym bardziej, że wypoczynek (mam nadzieję) połączony będzie z dobrą bazą zabiegową, o której (Ktoś wcześniej pisał) co pozwoli mi na podleczenie na jakiś czas mojego kręgosłupa.
Jovanko69 masz rację Iwonicz leży w Beskidzie Niskim lecz używając określenia Bieszczady miałem na myśli cały ten region niekoniecznie zgodnie z podziałem geograficznym, gdyż podziałów Bieszczadów jest tyle ile ich miłośników. Stąd też dyskusja gdzie tak naprawdę zaczynają się Bieszczady, a gdzie się kończą jest z drugorzędna ale bowiem każdy miłośnik tej krainy ma "swoje" Bieszczady ulokowane w granicach, niekoniecznie zgodnych z opinią specjalistów. ;)
Pozdrawiam S_J
kretka
Na forum od: 19 sie 2012 22:33

Post autor: kretka »

Moja mama wymarzyla sobie wyjazd do Iwonicza (reumatyzm, zmiany w stawach, osteoporoza). Jedzie komercyjnie, to znaczy dostaje wyjazd w prezencie ode mnie... no i szukam miejsca, gdzie bedzie miala fajny pokoj jednoosobowy i dobre zabiegi. Czytam forum i wychodzi mi, ze te wszystkie 'Pod Jodłą' i 'Ustronie' zostawiają trochę do życzenia jeśli chodzi o standard, a i na zabiegi z nich daleko, tak? Szukam więc czegoś innego, czytam i czytam... Górnik, KRUS i Sanvit maja chyba wlasna baze zabiegowa, prawda? Nie trzeba daleko chodzic na zabiegi, co jesienia moze byc istotne... Ale zastanawiam sie nad ich polozeniem. Mama mimo chorob jest dosc sprawna, ale pod wysoka gore kilka razy dziennie wolalabym jej nie wysylac - a mam wrazenie, ze te sanatoria na jakiejs gorze leza? Uciazliwe jest dojscie do centrum Iwonicza/ z centrum do sanatorium? To jest jakas sciezka, czy schody? Ile sie idzie? I ktore jest najblizej, a ktore najdalej? I ktore najfajniejsze?
A moze w ogole cos innego polecacie?

I drugie pytanie - czy poza sezonem (poczatek pazdziernika) sa te wszystkie wycieczki do Lwowa, Krosna, Dukli, Tokaju itp? Czy tylko w sezonie je organizuja?
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Cześć Kretko . Jesteś jedną z niewielu forumowiczek, która przed napisaniem pierwszego postu, dużo czasu
poświęciła na czytanie opinii. Prawda, że dużo tego ? :). Gratuluję Twojej Mamie,że ma taką Córkę !.
Trudno będzie dopasować, bo jeśli bardzo dobra baza(n.p. Excelsior) to trochę na górkach. Czytałaś - wybierzesz
coś z własną bazą zabiegową. Ja też reumatyk :). Ale udało mi się rozruszać i po dwóch tygodniach "robiłem"
kilometry po górach.O muzykoterapii nie wspomnę :). Wyjazdy dalekie i bliskie są cały rok. Zapisy na początku turnusu i wszystkie niedziele dalekie wyjazdy a popołudniami w tygodniu takie na kilkadziesiąt km. Ale dla mnie bardziej męcząca(bo pojawiał się ból) była wielogodzinna jazda autobusem niż długie spacery.
Pozdrawiam.
P.S. I jak tu nie zaglądać gdy pojawia się temat: z wołaniem o ratunek :).
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

Witam wszystkich
Kretko, prosisz o polecenie Ci dobrego sanatorium dla Mamy. W czaerwcu wróciłam z Horyńca i polecam go wszystkim."Dom Zdrojowy" ma całą bazę na miejscu, łącznie z basenem.Wspaniałe zabiegi, borowina, siarka rewelacja, inne też bardzo dobre.Jedzenie bardzo smaczne, urozmaicone, a ziemniaki - poezja. Codziennie rano świeże bułeczki i różne rodzaje chlebów do wyboru.Teren równinny, okolica piękna, spokojna, ptasie koncerty, sarny, stare lasy wokół. Jest też drugie sanatorium KRUS, tam pokoje są z balkonami, ale na mokre zabiegi (borowina, siarka trzeba dojść do Zdrojowego, wprawdzie bliziutko, ale jednak), w pokojach lodówki. dla prywatnych jedynki cały czas czekają. pozdrawiam :)
kretka

Bozeno - dziekuje za info o Horyncu, mama jednak jest raczej zdecydowana na Iwonicz, bo strasznie lubi zwiedzac, a tam sobie wypatrzyla sporo wycieczek w miejsca, w ktorych jeszcze nie byla.

Dzi, dzieki za mile slowa :)

W moim rankingu po lekturze chyba wszystkiego, co znalazlam w sieci i probach czytania miedzy wierszami, najwyzej jest chyba w tym Iwoniczu sanatorium Gornik - myslicie, ze slusznie? Wlasciwie bralam pod uwage cztery obiekty: Gornik, KRUS, Ziemowit i Sanvit. Ziemowit ma kiepskie opinie, Sanvit jakos malo zabiegow w cenie... Napisalam jeszcze maile do wszystkich czterech, zobaczymy, co odpowiedza. A, jest jeszcze Wisla Margot, ale tez opinie w sieci takie sobie... A ten Excelsior, o ktorym wspominasz Dzi, to 'szpital uzdrowiskowy', wiec kojarzy mi sie z jakims drylem i pielegniarkami zagladajacymi w nocy do pokoju. Nie wiem, czy mam dobra wizje ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

kretka :) Byłam w Iwoniczu w czerwcu. Najwyższym sanatorium jest sanatorium KRUS-owców (ciut wyżej jeszcze jest jedno, ale nazwy nie pamiętam).KRUS- piękny ośrodek. Górnik, nieco niżej. Sanvit- na poziomie Górnika. W Sanvit i KRUS jest basen i nawet nawet jeżeli chodzi o bazę zabiegową. Odradzam Piasta, Ziemowita, Biały Orzeł, POd Jodłą...
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj Kretko :)

Trzy lata temu też miałam ten dylemat. Polecono mi GÓRNIKA. Pojechałam i pojechałabym jeszcze raz. Spędziłam tam we wrześniu 3 i pół tygodnia.
Ośrodek wart jest polecenia. Miałam pokój 1 osobowy od strony południowo-zachodnie z balkonem. Pokój czysty i dobrze wyposażony.
Baza zabiegowa na miejscu i jedyna w Iwoniczu kriokomora nadto jest też SPA z jacuzzi. W budynku jest winda a budynek jest przystosowany
dla osób niepełnosprawnych. Na parterze jest kawiarnia i wieczorki taneczne. Cały personel przyjazny, życzliwy i oddany pacjentowi.
I nie obawiaj się ośrodek nie jest położony zbyt wysoko, kilkuminutowy spacer po prostej drodze i jesteś w pijalni. Z tego co mi wiadomo wycieczki są organizowane do tej przez biuro podróży. Ja osobiście byłam we Lwowie ( paszport ), Budapeszcie,Tokaju i kilku innych wycieczka.
Najwyżej położonym ośrodkiem o którym wspomniała Jovanka to Wisła - Margot.
Jeżeli będziesz mieć pytania to pytaj proszę.

Pozdrawiam.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kretko Co do Excelsiora, to rzeczywiście całodobowa medyczna opieka. Często "obchód" nie tylko o 22.00
ale i rano po 6.00 :). Zapewniało to komfort bezpieczeństwa...tutaj 99% kuracjuszy nie przyjeżdżało dla rozrywki.
Jedyną uciążliwością była wysokość położenia. Trudności z dojściem ..około 170 schodków na stromym zboczu...
A Ty Kretko: prawdopodobnie wybierzesz coś przy ulicy ks.Jana Rąba ? Pozdrawiam.
kretka

Gornik zarezerwowany :) Mama jedzie na poczatku pazdziernika. Dziekuje Wam bardzo za wszystkie rady i opisy, bardzo mi pomogly. Szukalam czegos z dobra baza zabiegowa, bo o zdrowie chodzi przede wszystkim, ale jednoczesnie chcialam, zeby bylo to miejsce, gdzie mozna odpoczac, bo mama ma za soba ciezki rok i musi odsapnac psychicznie... no i na Iwonicz padlo takze z powodu wycieczek, ktore mozna stamtad robic, bo 70-letnia zapalona turystka nie usiedzi na miejscu w weekendy na pewno :) A wiec Gornik wydaje sie idealny, na leczenie, spacerowanie, i ruszanie na kilkugodzinne zwiedzanie.
Jeszcze raz dziekuje!
ODPOWIEDZ