Sanatorium Krystynka Ciechocinek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
magdaz
Na forum od: 18 maja 2012 16:55

Sanatorium Krystynka Ciechocinek

Post autor: magdaz »

Witam,

Będę wdzięczna za wszystkie opinie o tym sanatorium (moja mama - chora na Parkinsona - wyjeżdża tam na turnus rehabilitacyjny). Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
kubutek
Na forum od: 28 cze 2012 12:47

Re: Sanatorium Krystynka Ciechocinek

Post autor: kubutek »

Bardzo dobre warunki, i bardzo uprzejmi ludzie.
Moja niepełnosprawna, słabochodząca o chodziku Mama (która pojechała tam sama) bardzo sobie chwaliła.
Budynek typu blok gierkowski, ale z windą która dowiezie na każdy poziom (dobrze dostosowany dla niepełnosprawnych).
Standard pokoju bardzo przyzwoity (Mama miała dwójkę z małym balkonem, telewizor, chyba lodówka, czajnik, telefon, łazienka z prysznicem - wszystko bardzo czyste i najwyżej 3-4 lata po remoncie).
Przy budynku mały ogród spacerowo-grillowy (tylko dla kuracjuszy) - wokół raczej betonowa pustynia bloków mieszkalnych.
Bez problemu uzgodniłem telefonicznie pokój dla osoby niepełnosprawnej, nie było też problemu z załatwieniem by Mamie pielęgniarka wydawała do każdego posiłku leki (Mama bierze ich bardzo dużo jak niemal każdy w tym wieku:).
Brak było własnego basenu, ale podobno w tym roku mają kupić basen w Castoramie:), na basen trzeba było dochodzić, jednak 500-1000 m to zbyt dużo jak dla mojej Mamy ( więc nie była tam nigdy)

Ocena (skala 0-5):
atmosfera : 5
baza zabiegowa : 5
personel : 5 (mili, życzliwi i uśmiechnięci)
wyposażenie pokoi : 5 (wszystko wygląda na nowe i świeżo po remoncie)
jedzenie : 5 (zdaniem mojej Mamy niejadka)
animacje: 5 (codziennie coś się dzieje + bodaj 2 grille + 3 wycieczki)

Minusy:
- niezbyt ładnie położona jest Krystynka - jak pisałem okolice to raczej blokowa-betonowa pustynia
- brak własnego basenu ( w tym roku podobna ma być)

Plusy znacznie przeważają nad minusami - są tacy którzy uważają Krystynkę za najlepsze sanatorium w Ciechocinku.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Moja mama była również w tym sanatorium,i w pełni się zgadza z opinią przedmówcy :) Jedynym mankamentem jest to, że położone jest dalej od centrum,ale...
Awatar użytkownika
delfin
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 cze 2009 22:58
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: delfin »

Czy ktoś z Kuracjuszy mógłby napisać jakąś aktualną opinię?
Czy i jak zmieniła się "Krystynka" od 2012 roku? W końcu to już 5 lat od tej opinii a tu nowych brak...
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam,ja też niestety byłem dawno temu-ale jeżeli coś się zmieniło to może na lepsze-może ktoś z forumowiczów jeszcze się odezwie-podbijaj temat to może uzyskasz świeże informacje-Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
delfin
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dzięki Andrzeju :-)
Zastanawiam się nad turnusem rehabilitacyjnym i właśnie w "Krystynce" jest wolny pokój latem. No i nie wiem czy tam jechać czy szukać dalej...
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Wysłałem Ci pw,Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Isia55
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 02 paź 2014 09:35
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Isia55 »

Witaj Delfin, mogę podzielić się swoimi doświadczeniami z pobytu w Krystynce w Ciechocinku. Byłam tam wiosną ubiegłego roku na turnusie z NFZ.Był to najgorszy pobyt w sanatorium z mojego doświadczenia. Budynek sanatorium znajduje się w centrum blokowiska z okresu tzw."gierkowskiego". Z okien widać tylko bloki, wprawdzie wokół budynku jest niewielki obszar zieleni, coś na kształt parku, ale to nie wystarcza. Spacer do tężni lub centrum Ciechocinka to już prawdziwa wyprawa bowiem "Krystynka" oddalona jest dość znacznie od innych sanatoriów i centrum uzdrowiska. Wprawdzie jest możliwość skorzystania z dojazdu wagonikami Meleksem, ale to niewiele miejsc i tylko dla osób mających problemy z samodzielnym poruszaniem się. Jeśli chodzi o wyżywienie to nie ma znaczenia czy jesteś kuracjuszem z NFZ czy gościem komercyjnym wyżywienie jest jednakowe. Przez cały pobyt serwowano co drugi dzień szpinak w każdej możliwej postaci, więc mrożonek od tego czasu unikam. Ogólnie jedzenie monotonne, niesmaczne . Sposób serwowania posiłków też budził zastrzeżenia, np. sztućce leżały na wspólnym talerzyku dla 6 osób i każdy kto przychodził wyszukiwał sztućce dla siebie dotykając wszystkie inne. Najgorszym zdarzeniem była choroba 2/3 kuracjuszy na turnusie. Mówiono, że to grypa żołądkowa, lecz nikt nawet nie zawiadomił Sanepidu o tym zdarzenia więc nie wiadomo, czy to była infekcja grypy żołądkowej, czy zatrucie. Osoby chorujące bardzo ciężko przetrwały tą chorobę, a zainteresowanie służb medycznych ograniczyło się do podania tabletki na zatrzymanie biegunki. Jeśli chodzi o pokoje to można stwierdzić, że przyzwoite, lecz za cenę komercyjną to luksusów brak. Zabiegi realizowane były przez część personelu bardzo przyzwoicie, lecz były takie perełki, które wykonywały swą pracę chyba za karę. Basenu sanatorium nie posiada, a zabiegi określane jako ćwiczenia w basenie to może 3 metrowe oczko wodne w kształcie koła, gdzie stojąc kilka osób wykonuje ćwiczenia. Jedynym bardzo miłym akcentem tego sanatorium są panie realizujące program kulturalny. Osoby te są bardzo miłe, serdeczne i niezwykle pomocne w każdej sprawie dla kuracjuszy.
Delfin nie polecam Ci wyjazdu komercyjnego do tego sanatorium bowiem możesz wybrać inne sanatorium gdzie zarówno miejsce pobytu jak i poziom usług będzie odpowiedni do wydanych pieniędzy. Znam to z własnego doświadczenia. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
delfin
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dziękuję Ci Isia za aktualną opinię.
Dobrze, ze tu zajrzałam i zapytałam bo głupio by było wydać własne pieniędzy i potem tego żałować i mieć zmarnowany urlop...
Celina53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2015 17:01
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 27

Post autor: Celina53 »

Witajcie....7 czerwca rozpoczynam turnus w Krystynce.....i jakoś mi tak dziwnie....wiadomości nikłe a bieżących właściwie wcale.....może podzielicie się swoimi wrażeniami.....
ODPOWIEDZ