Komisja w ZUS-ie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Re: Komisja w ZUS-ie

Post autor: ewasz »

agat pisze:Ufffffffff :shock:
...i jestem po komisji.
Mało tego oba skierowania rozpatrzone pozytywnie :o :shock: Jedno to to,że dostałam świadczenie rehabilitacyjne na 4 m-ce licząc od 182-ego dnia L-4 a drugie jadę do sanatorium.
A że Polak to tylko potrafi marudzić i narzekać to tak do końca nie wiem czy powinnam skorzystać z obu orzeczeń.Mam na myśli to pierwsze czyli świadczenie rehabilitacyjne. Pani w ZUS wręczając mi owo orzeczenie poinformowała mnie jak, od kiedy i do kiedy mi się należy i oczywiście, że niektórzy pracodawcy potrafią zwolnić pracownika po takim świadczeniu.
No i mam dylemat iść mimo nie do końca dobrej sprawności do pracy czy postawić na dalsze leczenie/rehabilitacje :? :( :?:
Agat :kwiat:
Pomyśl, gdyby to nie było konieczne to nie otrzymałabyś świadczenia rehabilitacyjnego.
Powiedz mi Moja Droga kto Ci wystawi zdolność do pracy?
Najpierw musi to zrobić ZUS a potem lekarz, który przeprowadza takie badania dla Twojego pracodawcy.
Obyś nie narobiła sobie niepotrzebnych kłopotów.
Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Agat. I tak moze pracodawca zwolnic Cię równo po 9 miesiacach jak będzie chciał ma do tego prawo . Piszesz ,ze dostałaś skierowanie do sanatorium z ZUS więc myślę ,ze to tylko po to aby po turnusie wezwać ( a będzie na pewno koncówka świadczenia ) na komisje i uzdrowić . tak dziala ZUS . Musisz wybrać a zrezygnować z niczego co ZUS daje nie można ;)
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 22:07
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: agat »

Smuga, Usia112, Ewasz, Sztani 8-)
Dzięki Wam za dobre słowa. Pewnie macie racje co do mojego świadczenia, zdrowie ma się tylko jedno a pracodawca co będzie chciał to i tak zrobi.
Może być i tak, że wrócę do pracy popracuję trochę i po tygodniu okaże się, że nie mogę się ruszyć wtedy pójdę na zwolnienie i znów dylemat czy mnie nie zwolnią.
:evil: Ależ mamy czasy :evil: :cry: Teraz jak chorować to od razu na śmieć. Wtedy nie ma problemu co wybrać zdrowie czy pracę tylko od razu człowiekowi tyłek oklepią a rodzina może skorzysta parę złotych. Czyżby to się nazywało demokracją :?:
Usia112
usia112 pisze:no,a gdzie jedziesz?
Pani w ZUS poza panią doktor była bardzo miła i tak na głos zastanawiała się nad atrakcyjnymi miejscowościami, po czym stwierdziła że poza Wieńcem i jeszcze jedną miejscowością na chwilę obecna nic nie ma a są w przededniu przetargów więc powiedziała mi abym poczekała aż wszystko się uprawomocni (czyli 14 dni) i po tym terminie zostanie wysłana do mnie informacja z miejscem i terminem wyjazdu. Owa pani powiedziała też, że generalnie ZUS wysyła w promieniu 200 km miejsca zamieszkania a w moim przypadku gdyby w przeciągu tych 14 dni nie doszły do skutku przetargi to przejmie mnie Warszawka a oni mają większe możliwości i większą sieć sanatoriów łącznie nawet z nadmorskimi. Czyli znów są równi i równiejsi :evil:
Mnie zaś pozostało czekanie do pierwszego tygodnia czerwca. Jak będę wiedzieć coś więcej z pewnością się pochwalę. :)
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Agat, w takim razie czekamy na dalsze informacje. Życzę zdrowia, bo to jest najważniejsze :kwiat: :serce: :kwiat:
elizabeth
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2014 18:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: elizabeth »

kociu pisze: Jak ci od razu nie mówia czy jedziesz tylko ze decyzja przyjdzie pocztą to na 99 % odmownie ,tak samo jest jak jestes na komisji w sprawie zasiłku rehabilitacyjnego ,jak kaze wyjsci i poczekac to znaczy ze dostałas ,a jak mówi ze decyzja przyjdzie pocztą to odmownie ,ja tak miałam dlatego wiem pozdrawiam i mimo tego trzeba byc dobrej mysli moze u was w zusie jest inaczej ;) ;)

No i rzeczywiście [pupa]. Przyszła odpowiedź odmowna. Rehabilitacja niezasadna. Może osobom w moim wieku ( 56 lat) z racji pójścia niedługo na emeryturę już rehabilitacja jest niepotrzebna :)
Chyba sobie odpuszczę.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

No co Ty elizabeth :!: składaj odwołanie dziewczyno i się nie zastanawiaj :twisted:
Masz na to 14 dni ale najlepiej załatwić to z marszu nie czekając tych 2 tygodni :twisted:
Skoro lekarz wystawił wniosek to miał do tego podstawę :!:
Składaj i już. Potem możesz żałować, że z tego przywileju nie skorzystałaś :shock:
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19

Post autor: madzia »

Witaj,smutno mi ze nie dostałas tego sanatorium ,ale ja także na twoim miejscu bym sie odwołała,a może spojrza na ciebie inaczej,w koncu tam tez sa ludzie,próbuj.
Awatar użytkownika
madzia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 14:19

Post autor: madzia »

mnie Zus wysłał prawie 400 km. od domu a więc nie ma reguły
Bea71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 cze 2012 22:12

Post autor: Bea71 »

Madziu...jestem troszkę zaskoczona,że jedziesz aż 400 km ze skierowania z ZUSu. Na mojej komisji dowiedziałam się, że kierują jak najbliżej miejsca zamieszkania ze względu na koszty. A przyznam szczerze,że sugerowałam uprzejmej pani za biurkiem, że chcę jechać w zupełnie inna stronę Polski niż ona mi proponowała ( miałam wybór co do miejscowości, ale w zasadzie do 100 km od domu !). Zupełnie nie rozumiem dlaczego w jednym przypadku jest tak, a w innym inaczej :(.
Pozdrawiam.
B.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Bea71 pisze:Madziu...jestem troszkę zaskoczona,że jedziesz aż 400 km ze skierowania z ZUSu. Na mojej komisji dowiedziałam się, że kierują jak najbliżej miejsca zamieszkania ze względu na koszty. A przyznam szczerze,że sugerowałam uprzejmej pani za biurkiem, że chcę jechać w zupełnie inna stronę Polski niż ona mi proponowała ( miałam wybór co do miejscowości, ale w zasadzie do 100 km od domu !). Zupełnie nie rozumiem dlaczego w jednym przypadku jest tak, a w innym inaczej :(.
Pozdrawiam.
B.

Też jadę 300 km, a nawet proponowano mi jeszcze dalej . Myślę, że to wszystko zależy od Pań, które proponują miejscowości :kwiat:
ODPOWIEDZ