Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: jacky6 »

Bietka pisze:Nie ma przepisów mówiących o terminie składania wniosku, to zależy od lekarza który stwierdza potrzebę wypisania wniosku. Jest tylko przepis mówiący o możliwości wyjazdu nie wcześniej niż po 18 m-cach od powrotu z ostaniego pobytu w sanatorium.Tak mówią przepisy i tak jest praktykowane w mazowieckiem.

Jeżeli tak jest ( w co solennie wierzę )...
to należy lekarzowi odmawiającemu wypisanie wniosku - zawnioskować - wskazanie podstawy prawnej odmowy...
PS - w innej sprawie medycznej - przy odmownej decyzji lekarza - poprosiłem o dokonanie zapisu "odmowa" ( tylko jedno słowo ) oraz o pieczątkę i złożenie swojego autografu...
od razu się zmienił a tym samym wycofał się z decyzji odmownej...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

A mi sie wydaje ,ze to zalezy w duzej mierze od lekarza.Moja lekarka nigdy mnie nie pyta kiedy bylam ostani raz w sanatorium.Ide i mowie ze chce zlozyc wniosek i czy to jest miesiac czy pol roku od ostaniego pobytu to moja sprawa a ja i tak wiem ze nie pojade wczesniej niz 18 m- cy od ostatniego pobytu.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

..Należy przewertować Forum
Selena
Temat był drążony na forum na przełomie 2012/2013 roku
Podała akty dotyczące wypisywania , składania i przyjmowania WNIOSKÓW do sanatorium.
W tym rozporządzeniu NIEMA Słowem o terminach wypisywania JEST jedynie ADNOTACJA dotycząca CZĘSTOTLIWOŚCI WYJAZDÓW na leczenie sanatoryjne -NIE MYLIĆ z wyjazdami po szpitalnymi.
niestety ale prawda JEST taka ,że to lekarzom po prostu NIE CHCE się wypisywać wniosków były tutaj nawet przytaczane przykłady pobieranie za wypisanie wniosku gratyfikacji FINANSOWYCH
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ok znalazłem

Witaj Yono,

W przypadku dorosłych zalecana częstotliwość korzystania z leczenie uzdrowiskowego, nie częściej – niż raz na 18 miesięcy (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 października 2010 r. zmieniające Rozporządzenie w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe Dz. U. 2010.202.1342), obowiązujące od dnia 13 listopada 2010 r.
Jestem z Wielkopolski i w naszym funduszu skierowanie można złożyć w 12 miesięcy po powrocie z ostatniego leczenia.

Pozdrawiam
Selene :P

a Przypominam Sobie ,że są jeszcze inne POSTY
Generalnie proponuje powołać się na ....
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 października 2010 r. zmieniające Rozporządzenie w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe Dz. U. 2010.202.1342), obowiązujące od dnia 13 listopada 2010 r.
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

darek pisze:ok znalazłem

Witaj Yono,

W przypadku dorosłych zalecana częstotliwość korzystania z leczenie uzdrowiskowego, nie częściej – niż raz na 18 miesięcy (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 października 2010 r. zmieniające Rozporządzenie w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe Dz. U. 2010.202.1342), obowiązujące od dnia 13 listopada 2010 r.
Jestem z Wielkopolski i w naszym funduszu skierowanie można złożyć w 12 miesięcy po powrocie z ostatniego leczenia.

Pozdrawiam
Selene :P

a Przypominam Sobie ,że są jeszcze inne POSTY
Generalnie proponuje powołać się na ....
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 października 2010 r. zmieniające Rozporządzenie w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe Dz. U. 2010.202.1342), obowiązujące od dnia 13 listopada 2010 r.
Witaj Darek :) powiem krótko przepisy, przepisami, a życie z tymi przepisami to temat morze i dla normalnego myśliciela nie do ogarnięcia - w kazdym funduszu jest inaczej, w miastach podleglych danemu funduszowi jeszcze inaczej a przepisy ogólnopolskie - zycze cierpliwosci (sobie oczywiscie tez )i zdrowia - pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Beataa2702 pisze:
... powiem krótko przepisy, przepisami, a życie z tymi przepisami to temat morze i dla normalnego myśliciela nie do ogarnięcia -
a nad tym wszystkim czuwa Duch Święty...
...
a odpowiedzialnym jest - wiadomo - wystarczy spjrzeć na czołówki...

tudzież szybko przesuwające się żółte paski...

i już jesteśmy...

nie w sanatorium ...

a sio .... a kysz ... :shock: :shock: :shock:

:P :P :P :P

:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie mnie polemizować
Osobiście idę do lekarza Pierwszego Kontaktu podaje Sugestie na Co ..tym razem
-odnoszę wypełniony wniosek do Funduszu -czekam ..wyjeżdżam
Raz tylko usłyszałem ,że ...
GŁOŚNO ZADAŁEM pewne Pytanie CZY....

Proszę Państwa PRZEPISY wyraźnie określają -I NIKT bo są to WSZYSCY urzędnicy na niezłych posadkach nie będzie chciał podpaść
Przepis wyraźnie mówi na leczenie SANATORYJNE nie częściej niż co 18 miesięcy

Natomiast leczenie poszpitalne 1 wyjazd w ciągu 12 miesięcy.

Może się zdarzyć ,że KTOŚ w ciągu roku kalendarzowego JEST i 3 razy lub i 4 w SANATORIUM ,ale muszą być spełnione następujące WARUNKI
1-wyjazd do Sanatorium pełnopłatne
A)POBYT W SZPITALU
2-wyjazd z ZUS
3- wyjazd poszpitalny
a i jest taka możliwość
4 wyjazd turnus rehabilitacyjny z PFRON jako pracownik ZPCHR
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze: Proszę Państwa PRZEPISY wyraźnie określają -I NIKT bo są to WSZYSCY urzędnicy na niezłych posadkach nie będzie chciał podpaśćPrzepis wyraźnie mówi na leczenie SANATORYJNE nie częściej niż co 18 miesięcy
i już ...

yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

jakoby nie było wygląda na to , że ZWROTY są dla osób niepracujących :cry: ponieważ termin do wyjazdu to kilka dni :roll:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Wyjazd ze zwrotów

yona pisze:jakoby nie było wygląda na to , że ZWROTY są dla osób niepracujących :cry: ponieważ termin do wyjazdu to kilka dni :roll:
albo dla tych co mają już urlop nagrany i wyciągają rękę po sanatoryjny "last minute"...
a jak mają dobre układy w pracy - to urlop sobie odkładają na zaś i znów czekają na last minute...
można długo by mnożyć przypuszczenia ....
których wykłuczyć się nie da...

ODPOWIEDZ