Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: margot »

Beataa2702 pisze:
asia13 pisze:wyjazd ze zwrotow -musi minac 18 mies,od ostatniego pobytu a u nas w Lubelskim jeszcze po roku od zlozenia wniosku,W tamtym roku to przerabialam,Gdzie kraj tam obyczaj :D
Witaj Asiu 13 :kwiat: Asiu a u nas w lubelskim co niektórzy czekaja 18 miesiecy a co niektórzy wyjezdzaja 3x w ciagu 12 miesiecy - ja po pobycie w Nałęczowie w Ikardi a jest to szpital na kolejny wyjazd czekam 18 miesiecy i nie przysługuja mi nawet zwroty i malo tego drugi pobyt tez mi sie nie nalezal mimo iz lekarz z ikardi zapewnial mnie o takim przywileju (jestem po operacji kardiochirurgicznej) - wiec jak to jest naprawde ? - pozdrawiam :kwiat:
W lubelskim NFZ zawsze składam wniosek pół roku od powrotu z sanatorium bez żadnego problemu , ale 18 miesięcy rzeczywiście musi minąć , aby starać się nawet o zwroty .
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Nie rozumiem dlaczego każde województwo ma swoje odrębne przepisy ?
Jeden kraj to obowiązują chyba te same przepisy.
Dlaczego u nas trzeba odczekać 12 msc od powrotu z sanatorium, by złożyć ponowny wniosek?
Tak jest -w przeciwnym wypadku odeślą wniosek z powrotem.
Dlaczego trzeba potem odczekać w kolejce ponad 2 lata ?
Tak to tylko porównuję z Lubelskim -gdzie nie spojrzę wszędzie kto pisze z Lubelskiego dostaje skierowania po ok.1,5 roku oczekiwania.Teraz dowiaduję się że nie trzeba tam czekać aż 12 msc. by móc złożyć nowy wniosek.Tak nie powinno być.Ponoć wszyscy jesteśmy na tych samych prawach-płacimy te same składki i chorujemy na te same choroby .
Gdyby to było prostsze, chyba trzeba by przeprowadzić się do Lubelskiego.Sorry ,że tyle porównań -ale .....dlaczego są takie różnice w traktowaniu ludzi.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

stokrotka, też się dziwię, że w różnych regionach inne dyspozycje, bo przepisy pewno te same;)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alice pisze:Czas oczekiwania zdecydowanie jest uzależniony od złożenia wniosku,a nie od ostatniego pobytu.Przepis mówi,ze od ostatniego pobytu musi upłynąć 18 miesięcy.Więc jeżeli ten czas nie minął nie można dostać również skierowania ze zwrotów.A takowe są bo w wykazie telefonów naszego oddziału jest numer- informacja o zwrotach czynna codziennie po 14.00
Przepis przepisem a życie sobie.Jeśli czas 18 msc.jest liczony od momentu złożenia kolejnego wniosku ( i tak się nie wyjedzie po tym czasie -trzeba mieć szczęście ) to,w przypadku województwa śląskiego -czas pomiędzy jednym wyjazdem a kolejnym wynosi ponad 3 lata.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Przepisy są jednakowe dla wszystkich regionów , ale nie wszyscy je przestrzegają ,,państwo w państwie " można tak to określić .
Z tego wniosek , że w śląskim NFZ właśnie nie są przestrzegane.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

margot pisze:Przepisy są jednakowe dla wszystkich regionów , ale nie wszyscy je przestrzegają ,,państwo w państwie " można tak to określić .
Z tego wniosek , że w śląskim NFZ właśnie nie są przestrzegane.
Trzeba by pisać bezpośrednio do Warszawy -tylko jedna osoba tu nic nie pomoże.Gdyby tak każdy z forumowiczów śląskich napisał -to może coś by się zmieniło-przynajmniej w kwestii składania kolejnych wniosków.Bo kolejka to swoją drogą nie zmieni się.Mamy więcej "chorych".
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: serendipity »

W dolnośląskim też, bo tu nie ma wyjazdów ze zwrotów (chyba gdzieś w kosmos "uciekają" zwrócone skierowania) ;)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Ale też więcej kontraktowanych przez NFZ miejsc .
Miałam dane na rok 2013 to lubelskie było na przedostatnim miejscu jeśli chodzi właśnie o ilość - czyli funduszy przydzielonych przez centralę w Warszawie .
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22

Post autor: Beataa2702 »

stokrotka pisze:Nie rozumiem dlaczego każde województwo ma swoje odrębne przepisy ?
Jeden kraj to obowiązują chyba te same przepisy.
Dlaczego u nas trzeba odczekać 12 msc od powrotu z sanatorium, by złożyć ponowny wniosek?
Tak jest -w przeciwnym wypadku odeślą wniosek z powrotem.
Dlaczego trzeba potem odczekać w kolejce ponad 2 lata ?
Tak to tylko porównuję z Lubelskim -gdzie nie spojrzę wszędzie kto pisze z Lubelskiego dostaje skierowania po ok.1,5 roku oczekiwania.Teraz dowiaduję się że nie trzeba tam czekać aż 12 msc. by móc złożyć nowy wniosek.Tak nie powinno być.Ponoć wszyscy jesteśmy na tych samych prawach-płacimy te same składki i chorujemy na te same choroby .
Gdyby to było prostsze, chyba trzeba by przeprowadzić się do Lubelskiego.Sorry ,że tyle porównań -ale .....dlaczego są takie różnice w traktowaniu ludzi.
.... ja złożyłam wniosek po niespełna dwa tyg po powrocie,... a na temat kolejki i skierowan to juz sie nie bede wypowiadac bo mowisz ten kraj - a ja powiem to samo woj ale inne miasto i juz jest gorzej i to duzo ..... - pozdrawiam :kwiat:
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Nie ma przepisów mówiących o terminie składania wniosku, to zależy od lekarza który stwierdza potrzebę wypisania wniosku. Jest tylko przepis mówiący o możliwości wyjazdu nie wcześniej niż po 18 m-cach od powrotu z ostaniego pobytu w sanatorium.Tak mówią przepisy i tak jest praktykowane w mazowieckiem.
ODPOWIEDZ