Sanatorium Żegestów

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Sanatorium Żegestów

Post autor: forumowicz »

Witam jovanko ,w małych miastach powiatowych są tzw punkty ewidencyjne wojewódzkich Oddziałów NFZ
Ja mam skierowanie aktualnie bez okreslenia daty przyblizonej wyjazdu i miejsca przydziału ,i bardzo odległy nr na liscie.Jest to zmiana w tym punkcie od tego roku.
W niektórych województwach zmieniły się ,w tym wzgledzie zasady i nie sa one regulowane zadnymi ustawami.
Jeśli napisałam ,o NFZ w miescie pow to miałam na myśli takie punkty .
Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)
forumowicz

Szanowny nicku zwany tutaj ;) andzelika .W dalszym ciągu nie rozumiem. Skierowanie na leczenie sanatoryjne jest zarejestrowane w Oddziale NFZ woj w którym mieszka dany pacjent oczekujący na przydział na leczenie .W oparciu o analizę dokumentacji medycznej lekarz specjalista d/s lecznictwa uzdrowiskowego -balneolog- pracujący w tym oddziale kwalifikuje lub nie , na uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne o profilu leczenia : choroby ......... a nie panienki w okienku w powiecie. Zasady postępowania realizowane są przez komórkę właściwą ds.lecznictwa uzdrowiskowego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 28 sierpnia 2009 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe. Wiem ,że KRUS posiada na etatach lekarzy powiatowych orzeczników , ZUS - też są filię ale tylko to przyjmowania dokumentów, np w sprawach rent i emerytów .Komisje lekarskie w ZUSie działają w oddziałach wojewódzkich. Wyjazdy na turnusy rehabilitacyjne w ramach PFRONu są realizowane z PCPR w miastach powiatowych.
Stronka internetowa dot. kolejki na wyjazd do sanatorium jest stroną oddziału woj NFZ (patrz www.skierowania.nfz. gov.pl).Pierwszy raz słyszę ,żeby panie z "fili" NFZ w mieście powiatowym wiedziały, :o co ,kiedy i gdzie w temacie wyjazdu do sanatorium. Może chodzi o przyjmowanie :oops: skierowań z dokumenstacją medyczną. ? Chyba, że chodzi o KRUS,ZUS ,PFRON ? Odnośnie przydziału pokoju to proszę w taki sposób nie pisać ,tj na zasadzie ble ble i nie trzeba tutaj tłumaczyć ,że pokoje są przydzielane po przyjeździe do sanatorium, to każde :lol: dziecko wie jak przyjedzie z mamusią lub tatusiem na turnus. Proszę pisać bardziej zrozumiale i czytelniej .I tym akcentem kończę życząc wytrwałości w oczekiwaniu na swoją kolejkę na wyjazd! :)
forumowicz

andzelika pisze:Witam jovanko ,w małych miastach powiatowych są tzw punkty ewidencyjne wojewódzkich Oddziałów NFZ
Ja mam skierowanie aktualnie bez okreslenia daty przyblizonej wyjazdu i miejsca przydziału ,i bardzo odległy nr na liscie.Jest to zmiana w tym punkcie od tego roku.
W niektórych województwach zmieniły się ,w tym wzgledzie zasady i nie sa one regulowane zadnymi ustawami.
Jeśli napisałam ,o NFZ w miescie pow to miałam na myśli takie punkty .
Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)
Nie było i :? nie ma takiej opcji , aby pacjent mając" bardzo odległy nr na liście " :shock: miał określoną datę przybliżonego wyjazdu i miejsca przydziału. :lol: :lol: :lol:
forumowicz

masakra :( nie skomentuję tego po prostu :( :oops:
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

Wszystkie skierowania do sanatorium wydają tylko wojewódzkie NFZ.
:mrgreen: Podaj link o twoich rewelacjach to uwierzę.
forumowicz

andzelika pisze:masakra :( nie skomentuję tego po prostu :( :oops:
Masakra to była w Japonii w 2011r .W niedzielę obchodzono pierwszą rocznicę tej tragedii. :(
forumowicz

Na bajeczki to jest założony inny temat na tym forum - "Na każdy temat." :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
pszczolka1959
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2012 22:10
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: pszczolka1959 »

Witam, byłam w Żegiestowie w 2009r. Sanatorium pieknie połozone, baza zabiegowa bardzo dobra, przynajmniej wiekszość była zadowolona.Pokoje może nie za ciekawe,ale niedawno był remont,wiec na pewno to sie poprawiło.Piekna pogoda i bardzo fajna grupa osób sprawiły,ze bede miło wspominac.Wieczorki taneczne na miejscu, cieszyły sie sporym powodzeniem. Mini kawiarnia na miejscu, jednak nie wzbudziła naszego entuzjazmu,częściej zamknieta niz otwarta. Jęśli ktos chce podreperowac zdrowie,to polecam, jak najbardziej, więcej rozrywek kulturalnych w pobliskiej Krynicy,dogodny dojazd PKS-em. Pozdrawiam i zycze udanego pobytu. :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Szanowny panie Rychu ,ja prosty kuracjusz prosze o troszke pokory z pana strony,nie wiem czym sie szanowny pan zajmuje, ale takie traktowanie ludzi na Forum jest po prostu niedopuszczalne, szasta pan paragrafami jak z rekawa,ludzi to chyba nie interesuje- interesuje ich jak maja zalatwic swoje sprawy z wnioskami do sanatorium, jakie tam beda warunki, jak dojechac itd.itp.a pan jako SUPER Kuracjusz ma im w tym pomoc-mam nadzieje ze takie sa pana intencje- a nie DOLOWAC ze sa niedouczonymi glupkami-to tyle w tej kwesti-z poszanowaniem Andrzej 1955,
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Wiktor Zegiestow odwiedzilem tydzien temu bylem zszokowany tym co zobaczylem-zupelnie nowy obiekt-jeszcze nie skonczony,koncza budowac basen,teren i budynek przepiekny,z kazdego pietra duzy taras z widokiem na Poprad,jedyny mankament dla ludzi pragnacych rozrywki to to ze nie ma gdzie wyjsc,pozozstala czesc Zegiestowa nieco oddalona w wielkim remoncie i wielka chwala firmie Cechini ze zostawia pieniadze w Polsce i remontuje uroczy Zegiestow.Miejsce przepiekne i urocze wspaniale do wypoczynku i spacerow,nie wiem jak z rozrywkami ale kuracjusze moga chyba prosic o zorganizowanie czegos na miejscu,pozdrawiam i polecam Wiktora jako miejsce do wypoczynku
ODPOWIEDZ