Szpital sanatoryjny Wlk Pieniawa

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
sarna34
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 gru 2011 19:15

Re: Szpital sanatoryjny Wlk Pieniawa

Post autor: sarna34 »

Witaj,
byłam w lutym prywatnie w Wielkiej Pieniawie. Napiszę po południu o moich spostrzeżeniach. Właśnie szykuję się do pracy. Obiekt luksusowy to fakt.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Położenie sanatorium :roll: super, przy głównej alejce Parku Zdrojowego.W okresie letnim z okien od strony fasady budynku widać dobranockę, to dla leniuszków , bo wytrwali kuracjusze i wczasowicze, po całodziennej "bieganinie" wspólnie żegnają :D o godz 22 -giej przy oświetlono-muzykalnej fontannie , mijający kolejny dzień pobytu w Polanicy Zdr. "Zdrowsi na siłach ", udają się jeszcze do pobliskiej kawiarenki gdzie można zatańczyć ostatnie pląsy aby po szaleństwie parkietowym cichutko wejść do "Wielkiej Pieniawy" ;) znanym tylko sobie sposobem. :)
malcolm
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 mar 2012 16:46

Post autor: malcolm »

No -po takiej reklamie-to już jestem zdrowy :)
forumowicz

Dobranocka przy fontannie dotyczy okresu lata :) .Zimą fontanna jest nieczynna :( z uwagi na minusowe temperatury. Nie wiem czy wiosną fontanna jest czynna.Może ktoś napisze , kto ;) spędzał w Polanicy turnus w okresie wiosennym. :?:
jolanta8
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2012 23:20

Post autor: jolanta8 »

Witam. Z tego co pamiętam, to fontanna uruchomiana jest w pierwszych dniach maja. Funkcjonuje do końca pażdziernika.Wrażenia niespotykane, światło i dzwięk. Przy pieknej muzyce niespotykane wrażenia wizualne. Super wrażenia. Serdecznie pozdrawiam. Jola
malcolm
Kuracjusz
Kuracjusz

Zatem sie załapię na polanickie widowisko "światło i dzwięk" :) , bo bede tam do 3 maja.Ciekawe,bo podobnie bylo w Tunezji -w Port El-Kantaoui-też jest fontanna,jest dzwięk, światlo.Tylko, że nie ma tam za duzo Polek ;) są jeno mało apetyczne Niemki :roll: .Licze, że w Polanicy bedzie lepiej :) ...
sarna34
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Zalety Wielkiej Pieniawy:

- wszystkie zabiegi na miejscu, 60 rodzajów zabiegów
- gabinety zabiegowe czyściutkie, nie ma kolejek
- dwa baseny z temperaturą 30-32 stopnia
-jacuzzi, trzy typy sauny, słoneczna plaża, zabiegi SPA, fryzjer, kosmetyczka, salonik z prasą, słodyczami, wodą mineralną itp.
- cukiernia z herbaciarnią i kawiarnią
- trzy windy
- dla komercyjnych śniadania i kolacje w postaci stołu szwedzkiego (urozmaicony), a obiady do wyboru dzień wcześniej. NFZ mieli skromniejsze posiłki, ale też smaczne. Mogli dopłacić po 8 zł na dzień, by korzystać z takich samych przywilejów jak komercyjni.
- w pokojach dla komercyjnych można codziennie wymieniać ręczniki, raz na tydzień pościel, codziennie gratis dwie wody mineralne Staropolanka w szklanych butelkach dla jednej osoby. Pokoje ładne, czyste, eleganckie.

Minusy:
brak rozrywek, nie ma nikogo, kto zajmowałby się kulturą.
malcolm
Kuracjusz
Kuracjusz

Dziękuje Sarno 34
Sporo tez dowiedzialem sie telefonicznie w BOK w Polanicy.Najwazniejsze,ze nie trzeba bedzie chodzic km na basen,ze posilki sa smaczne(bylem np w Korfantowie-w Opolskim Centrum Rehabilitacji-ubozuchno i glodno... :shock: dobrze,ze personel byl tam bardzo zaangazowany i kompetentny).
Niestety w BOK Polanica powiedziano mi,ze dla tych z NFZ z "jedynka" bedzie krucho ..a jesli juz -to doplata 29 PLN dziennie ...
Jadac do Polanicy ,licze na ostateczne zakonczenie mojej powypadkowej rehabilitacji i mozliwosc powrotu do normalnej aktywnosci zwodowej,wiec zalezy mi na jak najwiekszej ilosci zabiegow na najwyzszym poziomie-stad Polanica.
Pol zartem ;) -hmm raczej z uslug kosmetyczki nie bede korzystal ;) -no ale dzieki za te informacje :) rowniez.
Ucieszyla mnie natomiast informacja o tym,ze cukiernia (sic!) jest na miejscu :D
Jak sadze, brak animatora wynika raczej z wieloletniego.... doswiadczenia :lol: ,ze "zaradny kuracjusz" sam sobie zorganizuje czas wolny tak (see: posty Rycha :) ), by nie spedzac czasu bezproduktywnie ;)
Pozdrawiam serdecznie i zycze udanego weekendu.
sarna34
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

ZApomniałam dodać, że w Pieniawie jest jeszcze grota solna Galos. Jest też całodobowa ochrona. Do pijalni z wodą leczniczą bardzo blisko. Na tańce ludzie chodzili do Zdrojowej. Wokół park i alejki do spacerowania.
forumowicz

Woda mineralna super. Spożywając owoce i surowe warzywa Nie :shock: Popijamy wodą mineralną czy to butelkową czy z ujęcia , z wiadomych :o względów. Zapominałem dopisać ,że suszarki do włosów bez opłaty za ich używanie , zamontowane są na stałe w przebieralni w części. Prasowalnia bezpłatna na parterze. Sklepiki spożywcze bardzo blisko za parkiem w kierunku centrum miasta. Tor saneczkowy "na sucho " w kształcie bardzo łagodnej spirali, którym warto :roll: zjechać chociaż raz.
ODPOWIEDZ