Reforma emerytalna

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy jesteś za reformą emerytalną proponowaną przez rząd?

Tak, jestem za wydłużeniem wieku emerytalnego do 67 lat dla kobiet i mężczyzn.
1
4%
Tak ale powinien być liczony staż pracy, a nie wiek.
14
54%
Tak ale powinny być ulgi w latach za każde urodzone dziecko.
0
Brak głosów
Nie, nie zgadzam się na taką reformę.
11
42%
Obojętnie. Mnie już ta reforma nie obejmie.
0
Brak głosów

Liczba głosów: 26

agata8
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 lut 2012 19:51
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Reforma emerytalna

Post autor: agata8 »

Panie Donaldzie, dziś po przepracowaniu 19 lat w mojej firmie, a w ogóle przy stażu pracy 31 lat, otrzymałam wypowiedzenie w związku z redukcją zatrudnienia. W gronie współpracowników byłam najstarszą wiekiem , a mój pracodawca(duża instytucja)tradycyjnie już pozbywa się osób po 50-tce. Na nową pracę w moim wieku , w moim mieście szanse mam nikłe, a do emerytury bardzo daleko.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

serendipity pisze:Jestem przeciw. To, że pracując dłużej będę miała wyższą emeryturę, wynika samo z siebie, bo wpłacę więcej składek, ale czy dłużej będę się cieszyła tą emeryturą? Nie sądzę, długość życia tak szybko się nie zmienia, poza tym, życie w wieku ~70 lat ma znacząco inny wymiar.
Dlaczego od tego miesiąca zwiększono aż o 2% składkę rentową? Przecież wiadomo, że sprawność już po 50-ce w wielu zawodach jest nieosiągalna.
Kolejną sprawą jest to, że wielu ludzi nie dożywa emerytury, a co się dzieje wtedy z ich składkami?
Chciałabym mieć wybór: po 35 latach odprowadzania składek na ZUS i II filar mogę sobie pójść na emeryturę, a jeśli mogę pracować i chcę mieć ją wyższą, to sobie pracuję.
Ale ale, gdzie jest mój drugi filar?

Ogólnie [cenzura];>

1) Dlaczego nie da się utrzymać obecnego systemu emerytalnego?
Jego konstrukcja jest prosta. Pracujący Polacy płacą składki, które od razu wydawane są na wypłatę bieżących emerytur. A wpłacone składki to tylko liczby zapisane na twardych dyskach komputerów w Centralnym Ośrodku Obliczeniowym ZUS na warszawskich Powązkach. Zakład w tej chwili jest winien przyszłym emerytom ponad 2 biliony zł. (...)

O wszystkich tych sprawach mozna przeczytać w tym przystępnie napisanym wywiadzie.

Więcej... [link]

i tu ...

[link]
Ostatnio zmieniony 12 cze 2013 23:43 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto linki
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 gru 2008 16:15

Post autor: Grzegorz »

wikul, bez sensu te argumenty, co mnie obchodzi, że moje pieniądze są tylko zapisami na koncie w ZUS. Skoro kolejne rządy podejmowały się utrzymania tego systemu i mąciły ludziom w głowach, że będą mieli wakacje na starość, to jest to rodzaj umowy społecznej, której trzeba dotrzymać, a nie mówić, że nie ma kasy. To gdzie jest kasa z prywatyzacji? Powinna być nadwyżką w stosunku do tego co wpłacają obecni pracujący, a tam ciągle deficyt. Ciekawe dlaczego? Gdzie giną te pieniądze, które ludzie wypracowywali latami? Kolega premiera Tuska, pan Buzek wprowadzał OFE z rozbudzając nadzieje na lepsze jutro. Popowstawały PTE, zarządy obsadzone "fachowcami", którzy biorą kasę z góry niezależnie od tego co wypracują. To było i jest złe, powinni mieć wyłącznie prowizję od zysku to może by się starali. No ale zawsze była to jakaś alternatywa w stosunku do ZUS. Teraz premier Tusk, kolega premiera Buzka mówi, że OFE złe. Zagarnął pół wpływów do OFE by ratować dziurę budżetową. Czyli my przyszli emeryci finansujemy to co powinno być finansowane z podatków, a nie z emerytur, np. wojny w Azji, budowy stadionów na kilka meczy, słynne premie dla wszelkiej maści zarządów, autostrady, na które nie będzie stać zwykłego Polaka, dopłaty do partii, utrzymywanie ciągle rosnącej administracji itd. bez końca. Gdyby to obciąć to może i nie trzeba by było ratować tej dziury z puli emerytalnej. Cóż, kasy zabranej z OFE starczyło na niecały rok i okazało się, że nie będzie emerytur jeśli nie zgodzimy się pracować do 67 lat. A przecież to nasze pieniądze, nie można zabraniać przejść komuś na emeryturę i z nich skorzystać. Przecież wielu z nas szczególnie tu obecnych na forum, będzie prawdopodobnie miało kłopoty zdrowotne bo już teraz je mamy i ciężko będzie pracować w takim wieku nawet jeśli przeciętnie żyjemy dłużej, często jednak jest to życie kiepskiej jakości. A ci co będą cieszyli się zdrowiem, na pewno bardzo chętnie popracują dłużej bez wprowadzania takiego przymusu, bo przecież odkładają kasę na swoich kontach, prawda czy nie?
Krótko mówiąc jest to zwykłe zagarnięcie nie swojej kasy i koniec, ja nigdy się z tym nie pogodzę i żadna propaganda mnie nie przekona, dlaczego nie mogę odebrać swoich pieniędzy.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak cię nie obchodzą gdzie są twoje pieniadze to ja wymiękam. Weź giwerę, idź do skarbca i zabierz co twoje. Ludzie są tylko ludźmi i podejmują decyzje pełni dobrej woli. Podjeto decyzję o lokowniu składek w OFE, OFE miało umiejętnie lokować te składki na giełdzie. Miały przynosić zyski zwiekszające te odpisy. Kto wtedy mógł przewidzieć że nastapi globalny kryzys a giełdy będą dołowały. Dodatkowo zarządzający OFE pobierali gigantyczne prowizje. I chyba tylko oni na tym zarobili. Stąd ten wrzask gdy rząd Tuska przesunął część środków.
Nie wiem kto ci mącił w glowie że będziesz miał wakacje na starość. Ja tego nie słyszałem. Umów trzeba dotrzymywać jak są możliwości bo z pustego i Slomon nie naleje, choćbyś się nie wiem jak wściekał i lamentował. Chyba że wydaje ci się że rząd schował te miliony i nie chce dać. Kasa z prywatyzacji szła na bieżące wydatki bo ludzie mysleli podobnie jak ty że na wszystko musi wystarczyć skoro sie to gdzieś zapisało. Do wielu naszych obywateli nie dociera że żyć trzeba na takim poziomie na jaki nas stać.Jeżeli uważasz że stadionów i dróg nie powinno sie budować to znaczy że niewiele rozumiesz co sie dziej we wspólczesnym świecie i dyskusja z tobą jest beznadziejna. Zapisz się do feministek albo PiS-u i płacz nad upadkiem Polski.
Zauważ jednak że piszesz na forum gdzie wszyscy (no może prawie wszyscy) są radośni i zadowoleni z życia, pomimo chorób, które ich trapią. Może jednak nie jest tak źle z ta Polska jak ci się wydaje.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Wikul - do feministek nie można sie zapisać.Nią się człowiek staje.
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

wikul, nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem... Skoro zabierają mi kasę, to muszą mi ją oddać, a nie wmawiać, że jej nie ma tam gdzie ją wpłacam. Nie obchodzi mnie jak to zrobią by mi tę kasę zwrócić na starość w postaci emerytury, obchodzi mnie zaś, to, że skoro mam z nimi umowę (którą na mnie wymusili) to tej umowy powinni dotrzymać, a jeśli nie potrafią zarządzać to niech się nie pchają do władzy. Powinni być sądzeni za swoje czyny tak jak w Islandii.
Mówisz, że "umów trzeba dotrzymywać jak są możliwości"? Człowieku, to jest mentalność złodzieja! Kup coś i nie zapłać, podpisz umowę na wykonawstwo, na budowę, na cokolwiek, a potem jej nie dotrzymaj - przegrasz w każdym sądzie, więc mi tu nie mów, że "jak są możliwości" bo to dziecinada,
A co mają do tego feministki? Uważasz, że to gorszy człowiek? Jak dla mnie w rządzie mogą być same kobiety oby tylko rządziły z głową. Nie dziel więc ludzi na PIS i nie-PIS, na feministki i nie-feministki, bo każdy ma swoje poglądy, a mi do PISowych akurat daleko choć w tej kwestii mogły się zbiec. Ludzi możesz podzielić na mądrych i głupich i ważne jest by krajem rządzili mądrzy a nie głupi.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam ,emerytury ,niż demograficzny,problemy niepełnosprawnych ,służba zdrowia ,to bardzo trudne tematy.
Właściwie żaden rząd do dzisiaj ,nic nie zmienił ,byśmy my obywatele byli zadowoleni.
Te protesty ,tez nic nie zmienią ani też gdyby doszła do władzy inna opcja polityczna .
Europa pogrązyła się w niemocy na wszystkich płaszczyznach :(
Pysotrzmiel 45
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2012 16:03

Post autor: Pysotrzmiel 45 »

Grzegorz pisze:wikul, nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem... Skoro zabierają mi kasę, to muszą mi ją oddać, a nie wmawiać, że jej nie ma tam gdzie ją wpłacam. Nie obchodzi mnie jak to zrobią by mi tę kasę zwrócić na starość w postaci emerytury, obchodzi mnie zaś, to, że skoro mam z nimi umowę (którą na mnie wymusili) to tej umowy powinni dotrzymać, a jeśli nie potrafią zarządzać to niech się nie pchają do władzy. Powinni być sądzeni za swoje czyny tak jak w Islandii.
Mówisz, że "umów trzeba dotrzymywać jak są możliwości"? Człowieku, to jest mentalność złodzieja! Kup coś i nie zapłać, podpisz umowę na wykonawstwo, na budowę, na cokolwiek, a potem jej nie dotrzymaj - przegrasz w każdym sądzie, więc mi tu nie mów, że "jak są możliwości" bo to dziecinada,
A co mają do tego feministki? Uważasz, że to gorszy człowiek? Jak dla mnie w rządzie mogą być same kobiety oby tylko rządziły z głową. Nie dziel więc ludzi na PIS i nie-PIS, na feministki i nie-feministki, bo każdy ma swoje poglądy, a mi do PISowych akurat daleko choć w tej kwestii mogły się zbiec. Ludzi możesz podzielić na mądrych i głupich i ważne jest by krajem rządzili mądrzy a nie głupi.
Zgadzam sie w 100%. Pozdrawiam.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Grzegorz pisze:wikul, nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem... Skoro zabierają mi kasę, to muszą mi ją oddać, a nie wmawiać, że jej nie ma tam gdzie ją wpłacam. Nie obchodzi mnie jak to zrobią by mi tę kasę zwrócić na starość w postaci emerytury, obchodzi mnie zaś, to, że skoro mam z nimi umowę (którą na mnie wymusili) to tej umowy powinni dotrzymać, a jeśli nie potrafią zarządzać to niech się nie pchają do władzy. Powinni być sądzeni za swoje czyny tak jak w Islandii.
Ze zrozumieniem to ty masz kłopoty bo wydaje ci sie żę Polska to 37 milionów egoistów z których każdy ma własną skarbonkę do której wpłacane są jego składki. I nie dopuszczasz do siebie myśli że reforma emerytalna z 1999 r. poniosła fiasko. bo założenia reformy były nazbyt optymistyczne. Obecnie ZUS zarządzający FUS-em wypłaca z niego rocznie około 160 mld zł świadczeń, głównie emerytur, ale też rent, ubezpieczeń chorobowych i wypadkowych. Ze składek wpływa zaś około 120 mld zł, które są przeznaczane na bieżące wypłacanie świadczeń. Łatwo policzyć, że manko wynosi 40 mld. Te pieniądze co roku dokłada rząd sięgając do budżetu, czyli naszych podatków. Jakby tego wszystkiego było mało, deficyt w systemie emerytalnym będzie się powiększał – według oficjalnych planów przedstawionych przez ZUS w 2017 roku wyniesie już prawie 75 mld zł. W praktyce oznacza to, że prawie podwoi się względem stanu z 2012 roku.
Ale ciebie nic nie obchodzi bo ty masz jakąs umowę którą wymusili. Jak wymusili to juz dawno powinieneś zaskarżyc ich do sądu. No to życze powodzenia w egzekwowaniu umowy i pieniędzy a reszta bez umowy niech zdycha.
P.S. O feministkach i pisiakach wspomniałem bo podobnie myślą i szermuja podobnymi hasłami. Dopiero jak rządzą to przekonuja się że to wszystko nie jest takie proste jak sie im (i tobie) wydaje. Poczytaj, to podyskutujemy :
[link]
Ostatnio zmieniony 12 cze 2013 23:44 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Grzegorz
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Wyniki choćby tej ankiety powyżej są zgodne z tym co myśli społeczeństwo. Ponad 90% ludzi wg ciebie okazuje się egoistami bo chcą odebrać to co wpłacili. Czy to takie dziwne, że tego chcą? Widocznie bardzo tego nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć i przytaczasz argumentację rządu , który wprowadza te, trudno nawet użyć tego słowa, - "reformy" okradające ludzi z tego co wpłacali. Przytaczasz jakieś przez rząd sponsorowane linki, równie wiele, a nawet więcej jest z odwrotną argumentacją. A skoro reforma z 1999 była zła, to może należałoby najpierw przeanalizować dlaczego zła i usunąć nieprawidłowości, pod sąd oddać tych co ich się dopuścili. Skąd niby mam wiedzieć, że ustawy tamtej reformy nie były pisane pod kolesi, którymi obsadzono w świetle prawa zarządy PTE? Może z tamtą ustawą było tak samo jak z "lub czasopisma"? A teraz co, ręka w nocniku? Reforma nieudana, winnych nie ma bo to koledzy obecnie rządzących. A jaką ja mam gwarancję, że za 30 lat nie okaże się, że to co Tusk planuje teraz jest równie nieudane, a nawet gorsze od tego z 1999? Żadnej! Dlatego trzeba walczyć o swoje teraz, bo gdy jeden rząd coś wprowadzi, to zazwyczaj żaden kolejny nie chce tego zlikwidować, mówiąc, że to nie oni, np. podatek Belki.
Wiek, nie jest przyczyną dziury w budżecie ZUS, o której piszesz, bo przecież wszyscy pracujący wpłacają i wpłacali za siebie składki. Nie powinno więc być żadnego manka, chyba że.... no właśnie, chyba, że z systemu uciekają pieniądze na tych co nie muszą wpłacać składek i w młodym wieku cieszą się niezłym zdrowiem i... niezłą emeryturą. Myślę, że wiesz które zawody mam na myśli. Od tego należy zacząć reformę, a nie od gnębienia społeczeństwa. Skoro rząd mówi, że hutnik może zmienić zawód w wieku 60 lat, to chyba tym bardziej zawód może zmienić sędzia czy policjant, a nie wyciągać łapę po to na co nie uzbierał. Niestety rządzący swoje winy widzą na samym końcu, a wszystkimi błędami obciążają społeczeństwo. Myślę, że dopóki nie będzie sądów dla władzy po takich "błędach" (lub celowych zagraniach), to nic w tym kraju się nie zmieni, bo oni czują się bezkarni, nieźle z tego żyjąc. Sprzedawcy marzeń...
To tyle ode mnie w tym temacie.
ODPOWIEDZ