Krynica Zdrój w jesiennej szacie - Nowy Dom Zdrojowy.
-
kruszynka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 lip 2021 22:24
- Podziękował: 519 razy
- Podziękowano: 133 razy
Re: Krynica Zdrój w jesiennej szacie - Nowy Dom Zdrojowy.
" Na szczycie Góry Parkowej w Krynicy-Zdroju, w otwartej w 2025 roku Polanie Muzyki i Światła, można podziwiać wyjątkowe rzeźby z roślin i kwiatów przedstawiające postacie z lat 30. XX wieku.Co przedstawiają roślinne postacie i rzeźby:Pary w strojach z epoki:
Eleganccy kuracjusze i damy ubrane w modne stroje dwudziestolecia międzywojennego, nawiązujące do złotego okresu krynickiego uzdrowiska.Ponad 3-metrowe popiersie damy: Imponujących rozmiarów rzeźba kwiatowa.Stylowy, stary samochód: Element retro scenografii w otoczeniu zieleni.Kwieciste instrumenty muzyczne: Rzeźby przedstawiające m.in. dzwonki czy tamburyny, wśród których mogą bawić się najmłodsi.

-
kruszynka
- Super Kuracjusz

Podobnie też jest z wiezą widokową ,
na parterze przed wjazdem ,kupuję się bilety po10zł .
Emeryci maja zniżki na wjazdy i wejscia .
-
kruszynka
- Super Kuracjusz

Odbyła się tam druga edycja uroczystości patriotyczno-historycznych „Kazimierz Pułaski – bohater dwóch narodów”.
W centrum uzdrowiska przez cały dzień można było zobaczyć:Pokazy rekonstruktorów Konfederacji Barskiej w historycznych mundurach.Huk broni historycznej i salwy honorowe.Pokazy walk na szable.
Wojskowy obóz, w którym prezentowano realia sprzed ponad 250 lat.ynicy na deptaku Dietla od samego rana. Zaczerpnięte z internetu
Krótkie migawki

[
-
kruszynka
- Super Kuracjusz

Przykro było patrzeć na panikę zwierzęcia i agresywną reakcję "właściciela " nie użył
przemocy ,ale szarpał tego pięknego psa na smyczy [ by się uspokoił .] ,na co ten reagował jeszcze wiekszym strachem

-
kruszynka
- Super Kuracjusz

zmianach na samej górze parkowej ,miejscowosc zyskała w ocenie odwiedzających
ją, w tym kuracjuszy sanatoryjnych .
Sam NDZ, ma sporo tutaj opisu. ponieważ bylam komercyjnie ,nie wiele mam wiedzy o pobycie
innych ze skierowań NFZ i ZUS.
Mam nadzieję ,na opisy też w tym wątku o tych pobytach .
Zapraszam
Ponieważ już Krynica powoli się przebarwia jesiennie, myślę ,że wiele osób zapragnie ją odwiedzić .
Mój pobyt jest ostatnim ,pora odkrywać nieznane