- Nawet ten przyleciał z Krakowa
- IMG_20201015_141027.jpg (66.25 KiB) Przejrzano 568 razy
Rymanów Zdrój
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 lip 2018 18:32
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 2
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 45 razy
Re: Rymanów Zdrój
Przyleciał, choć już nieco "wyliniały", gdzieniegdzie słoma mu z butów wychodzi
To tak jak obiecałam parę fotek z Rymanowa...... i zmiany, jakie zaszły od 2018 roku. Wtedy to byłam w Sanatorium Zimowit. Tak po prawdzie, to Sanatorium nic się nie zmieniło, no może jest więcej ławeczek wokół budynku i mały plac zabaw dla dzieci.
Wielkie wykopy pod basen zakończone, baseny działają pełną parą, a przy nich zieleń, ławeczki, drewniane leżaki dla kuracjuszy. Szkoda, że wszystko w słońcu i nie ma drzew.
A co do zmian....... szukałam i szukałam, myślałam, że Zbójników z polany przy Źródełku Krokusowym gdzieś przenieśli, ale nie. Po prostu nie oparli się zębowi czasu i zbutwieli. Ważny, Skała, Chroboczek, Kiep, Śliski, Dziurawy oraz siódma postać – zbójniczka Hanka odeszli w siną dal...... poszli zbójować w zaświaty. A szkoda, bo były piękną wizytówką Rymanowa. Podobnie stało się z drewnianymi figurkami przy Pijalni. Anna Potocka króluje tylko na swej ławeczce.
Fotka z 2018 roku przedstawiająca owych Zbójników.
To tak jak obiecałam parę fotek z Rymanowa...... i zmiany, jakie zaszły od 2018 roku. Wtedy to byłam w Sanatorium Zimowit. Tak po prawdzie, to Sanatorium nic się nie zmieniło, no może jest więcej ławeczek wokół budynku i mały plac zabaw dla dzieci.
Wielkie wykopy pod basen zakończone, baseny działają pełną parą, a przy nich zieleń, ławeczki, drewniane leżaki dla kuracjuszy. Szkoda, że wszystko w słońcu i nie ma drzew.
A co do zmian....... szukałam i szukałam, myślałam, że Zbójników z polany przy Źródełku Krokusowym gdzieś przenieśli, ale nie. Po prostu nie oparli się zębowi czasu i zbutwieli. Ważny, Skała, Chroboczek, Kiep, Śliski, Dziurawy oraz siódma postać – zbójniczka Hanka odeszli w siną dal...... poszli zbójować w zaświaty. A szkoda, bo były piękną wizytówką Rymanowa. Podobnie stało się z drewnianymi figurkami przy Pijalni. Anna Potocka króluje tylko na swej ławeczce.
Fotka z 2018 roku przedstawiająca owych Zbójników.
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

Gdy przyjechaliśmy do Rymanowa, akurat były obchody 150-lecia Uzdrowiska. Przez miasto przemaszerował pochód z orkiestrą, władzami regionu, mieszkańcami i kuracjuszami.
Odsłonięto jubileuszową kompozycję z zegarem słonecznym. (przy Pijalni):
W Muszli koncertowej odbywały się występy:
A na budynku Świtezianki odsłonięto mural, którym upamiętniono Annę z Działyńskich Potocką, współtwórczynię sukcesu uzdrowiska.
Odsłonięto jubileuszową kompozycję z zegarem słonecznym. (przy Pijalni):
W Muszli koncertowej odbywały się występy:
A na budynku Świtezianki odsłonięto mural, którym upamiętniono Annę z Działyńskich Potocką, współtwórczynię sukcesu uzdrowiska.
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

Domek na Wodzie obecnie jest bez słomianych postaci. Chyba też czas je "zjadł".
Fontanna została zmieniona.... wygląda dostojniej
Szpital Uzdrowiskowy Leliwa nadal popada w ruinę, okna zostały zabite płytą.
Podobnie jest ze Szpitalem Uzdrowiskowym Krystyna...... niszczeje.
Fontanna została zmieniona.... wygląda dostojniej
Szpital Uzdrowiskowy Leliwa nadal popada w ruinę, okna zostały zabite płytą.
Podobnie jest ze Szpitalem Uzdrowiskowym Krystyna...... niszczeje.
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

Willa Zofia, która w 2018 roku przechodziła remont otworzyła już swe podwoje i przyjmuje gości.
Malowidło na budynku przy ulicy Leśnej, obok Sanatorium Stać ma się nawet dobrze
Ścieżka fitness (o dziwo) nadal jest w dobrym stanie i można tam poćwiczyć.
Trasa Fitness ma swój początek nieopodal Sanatorium Anna i Staś. Biegnie wśród drzew i zieleni, co sprzyja aktywności i relaksowi.
Malowidło na budynku przy ulicy Leśnej, obok Sanatorium Stać ma się nawet dobrze
Ścieżka fitness (o dziwo) nadal jest w dobrym stanie i można tam poćwiczyć.
Trasa Fitness ma swój początek nieopodal Sanatorium Anna i Staś. Biegnie wśród drzew i zieleni, co sprzyja aktywności i relaksowi.
Teraz zarasta i coraz mniej przypomina to miejsce z 2018 roku.Pomnik Przyrody Na Cerkwisku to drzewa z poł. XIX wieku, które jako jedyne zachowały się w miejscu, gdzie stała cerkiew. Pamiętają one I i II wojnę światową, Akcję Wisła i współczesne nam czasy.
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

I jeszcze Źródła........
Jak dla mnie tylko woda z ujęcia Marysieńka nadawała się do picia
Sanatorium Eskulap. Lewa strona budynku jest czynna, prawa w remoncie.
Gdy byłam w Rymanowie w 2018 roku zaczęto budować te drewniane domki. Teraz jest tu Osada....... super miejsce na wypoczynek.
Przy Osadzie.
Wystarczy tych fotek....... no może jescze:
Rzeka Tabor przepływająca przez Rymanów Zdrój.
Pozdrawiam wszystkich
Sanatorium Eskulap. Lewa strona budynku jest czynna, prawa w remoncie.
Gdy byłam w Rymanowie w 2018 roku zaczęto budować te drewniane domki. Teraz jest tu Osada....... super miejsce na wypoczynek.
Przy Osadzie.
Wystarczy tych fotek....... no może jescze:
Rzeka Tabor przepływająca przez Rymanów Zdrój.
Pozdrawiam wszystkich
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Jak widać i jego też dopadł mdmBozenaMat pisze: 22 sie 2026 15:13 Przyleciał, choć już nieco "wyliniały", gdzieniegdzie słoma mu z butów wychodzi![]()
0.JPG
-
Genever
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 maja 2022 06:44
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowano: 162 razy
I pominęłam w tematach i pięknej relacji Bożeny Rymanów. A przecież mam go w planach razem z Ironiczem. Bardzo lubię takie kameralne, nie zadeptane tłumem miejscowości uzdrowiskowe. Może to będzie numer dwa po Wysowej do której chętnie bym wróciła?
Dziękuję ślicznie, uwielbiam zdjęcia z pobytów.
Może uda mi się dodać coś ze Szczawna.
Miłej niedzieli
Dziękuję ślicznie, uwielbiam zdjęcia z pobytów.
Może uda mi się dodać coś ze Szczawna.
Miłej niedzieli
- BozenaMat
- Super Kuracjusz

Genever...... naprawdę polecam Rymanów i Iwonicz. Może kiedyś uda Ci się tu trafić.
Prócz tych miejsc, których fotki wstawiłam jest jeszcze sporo innych szlaków ... Bałucianka, Klimkówka, spacerkiem do Huty Szkła Sabina w Rymanowie, Królik Polski....... ot dużo by wymieniać. Jest gdzieś mój temat z 2018 roku ..."Moje wędrówki"........ tam jest więcej opisów.
I są to naprawdę (tak jak piszesz) niezadeptane szlaki...... (ja takie wybieram)....... można rozkoszować się przyrodą, bez tłumu wokół
Pozdrawiam serdecznie......
Prócz tych miejsc, których fotki wstawiłam jest jeszcze sporo innych szlaków ... Bałucianka, Klimkówka, spacerkiem do Huty Szkła Sabina w Rymanowie, Królik Polski....... ot dużo by wymieniać. Jest gdzieś mój temat z 2018 roku ..."Moje wędrówki"........ tam jest więcej opisów.
I są to naprawdę (tak jak piszesz) niezadeptane szlaki...... (ja takie wybieram)....... można rozkoszować się przyrodą, bez tłumu wokół
Pozdrawiam serdecznie......