Różnice w sanatoriach z ZUS I NFZ
Zabiegi z ZUSU
Czy można się jakoś porozumieć, co do godzin, żeby np.mieć wolne popołudnia? (Będę z dzieckiem, którego nie będę miała z kim zostawić)
Czy nie ma problemu z opuszczaniem sanatorium, jeżeli się przebywa na prewencji rentowej ?
Czy nie ma zabiegów w soboty?
W jaki sposób podpisuje się swoją obecność na zabiegach, a jeżeli ktoś ma jakąś wyjątkową sytuację,to może zrezygnować z danego zabiegu, da się to jakoś załatwić?
Jest to pierwszy mój pobyt i pytam o wszystko co związane z pobytem.
Z góry dziękuję.
Re: Zabiegi z ZUSU
Zabiegów mieli bardzo dużo, niektórzy nawet po kilkanaście dziennie. W soboty też są zabiegi. Zusowcy mieli większą dyscyplinę niż my. Obowiązkowo uczestniczyli w różnych pogadankach i terapii psychologicznej. Z tego, co wiem, to zabiegi kończą się o 15.00 - a rozpoczynają o 7.00. Rozpiska godzin jest uzależniona od wolnych miejsc w gabinetach zabiegowych. Każdy ma kartę zabiegową, po zabiegu otrzymuje się wpis, że się odbył.
Lepiej nie próbować opuszczać zabiegi, bo mogą potem wyciągnąć jakieś konsekwencje. Do godziny 22.00 można było opuszczać sanatorium, tak mieliśmy z NFZ. Po 22.00 były sprawdzane pokoje, czy wszyscy są. Możliwe, że kuracjusze z ZUSu muszą być wcześniej. Na pewno bez zabiegów masz niedzielę.
Więcej Ci napiszą osoby, które przebywały w sanatorium na prewencji rentowej.
- malgonia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2012 09:15
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 16 razy
Re: Zabiegi z ZUSU
- malgonia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 lut 2012 09:15
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękowano: 16 razy
Różnice w sanatoriach z ZUS I NFZ
-
forumowicz
Re: Różnice w sanatoriach z ZUS I NFZ
Zgadzam się z Tobą malgoniu. Ja równiesz byłam z ZUS w Lądku Zdrój w Jubilacie. Zabiegów więcej i bezprzerwy jakieś dodatkowe badania i spotkania. Swoboda to dopiero była po kolacji wtedy można było pujść na spacer.malgonia pisze:Może ten temat będzie dla kogoś pomocny, ponieważ niejednokrotnie mylimy te sanatoria.A to jest zupełnie inna bajka
Na żadną wycieczke nie można było się zapisać bo nie wiadomo kiedy Ciebie wezwą na badanie.I tam byli lekarze z ZUSu.
Tża było bardzo się pilnować.Ci co nadurzywali alkocholu odrazu wylecieli i jeszcze koszty musieli pokryć.Nie wiem jak jest w innych ośrodkach ale tam tża było naprawde uważać.Faktycznie z ZUS wysyła wiekszośc młodych tych co się da wyleczyć.Bo choroby przewlekłe rzadko dostają skierowanie do sanatorium .Wtedy pozostaje NFZ.Tam zaś mniej zabiegów bo 4 dzienie.Wizyta lekarska tylko na początku i ku końcowi. Chyba że sam potrzebujesz pomocy lekarskiej to ją otrzymasz.
Wolny czas sam sobie gospodarujesz według swego uznania i zamiłowania.No i wiadomo o 22;00 musisz być w pokoju na obchodzie pielęgniarki.Choć powiem Wam jak byłam w Dąbkach w Argentyt to mnie zaskoczyło nie było obchodu a drzwi zwenęczne gówne odtwarte cała noc.Dansingi które odbywały się na dole też były do 22:00 przy muzyce na żywo a po 22;00 do 02;00 przy muzyce z płyty i nikomu to nie przeszkadzało.I dopiero wtedy roschodziło towarzystwo.
Porostu swoboda i luz.
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Podziękowano: 5 razy
- Mirabella
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 lut 2012 20:55
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Podziękowano: 5 razy
to chyba normalne, że jak ktoś jest zdrowy to renta czy zasiłek mu się nie należy.Mirabella pisze:![]()
To ozdrowienie po turnusie z ZUS jest po to żeby zabrać zasiłek lub rentę.
mogłabym zrozumieć ten sarkazm, gdyby cudownego ozdrowienia nie było, a renta i tak byłaby odbierana.