Myślę podobnie jak Ty. Póki co takie są zapisy w ustawie o systemie zabezpieczeń społecznych i rozporządzeniu w sprawie szczegółowych zasad i trybu kierowania przez ZUS na rehabilitację leczniczą. Orzecznicy mają ściśle określone zasady i muszą się ich trzymać, nie ma co "się kopać z koniem" i utyskiwać jaki ten ZUS jest bezduszny.Kleinehexe pisze: 19 lis 2024 22:18 Mam nieodparte wrażenie, że ktoś tu nie chce zrozumieć znaczenia "prewencja rentowa" mimo, że zostało to już tu objaśnione. Dodam do tego, że "jest ona przeznaczona dla osób zagrożonych utratą zdolności do pracy, spełniających określone warunki".
Możemy się spierać o słuszności danych przepisów, ale myślę, że najpierw trzeba zrozumieć w jakim celu zostały stworzone.
Wiecie, ja bym się mogła oburzać, że jako osoba pełnosprawna nie mogę się starać o turnus rehabilitacyjny z PFRON, przecież płacę podatki, albo z sanatorium poszpitalnego, przecież odprowadzana jest z mojej pensji składka zdrowotna. Ale ja wiem, że nie spełniam określonych warunków, że ta forma rehabilitacji nie jest dedykowana osobom w mojej sytuacji.
Sanatorium z ZUS
- Archibald
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 16 paź 2021 13:53
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 25 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: Sanatorium z ZUS
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Orzeczenie o Niepełnosprawności
Pacjent Otrzymał na SCHORZNIE X
Doktor orzecznik STWIERDZIŁ ,że owo schorzenie KWALIFIKUJE na Chorobe NIEULECZALNĄ
Wydał decyzje na STAŁE
Ale pojawilo się Nowe wczesniej nie sklasyfikowane schorzenie ,ktore dzieki Rehabilitacji MOŻE poprawić Stan Zdrowia
Schorzenie Y
Jak Wspomialem w Podobnej do Mnie sytuacji wg ZUS jest około 50 000 ludzi w POLSCE
Dlatego pozwolilem sobie na Informacje
Bo może Wśrod portalowiczow jest Ktoś z tych 50 000 ludzi i może uda Doprowadzić do jakiegoś konsensusu lub może Zmiany rozporzadzenia
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
• narządu ruchu,
• narządu ruchu po wypadku (wczesna rehabilitacja powypadkowa),
• układu krążenia,
• układu oddechowego,
• psychosomatycznych,
• onkologicznych po leczeniu nowotworu gruczołu piersiowego,
• narządu głosu;
oraz czy mimo podjętego leczenia grozi pacjentowi niezdolność do pracy z powodu tego schorzenia?
A może masz możliwości rozszerzyć tę listę? W takim razie działaj i życzę powodzenia.
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 79 razy
Nową chorobę możesz leczyć i rehabilitować w ramach powszechnej opieki zdrowotnej NFZ.
Odnośnie zmian rozporządzeń, to nie mam złudzeń. Nie jest to priorytet dla rządzących. Pamiętam co się stało z proponowaną reformą sanatoriów. A jeśli już, to nie na korzyść pacjentów. Mogę sobie wyobrazić, że jeśli byłeś w sanatorium, to następny wyjazd może być po 18 miesiącach bez względu na to kto wysyła, ZUS czy NFZ. Dziś jest możliwość niezależnego wyjazdu.
- Martinka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 06 maja 2014 12:50
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 10 razy
- Podziękowano: 9 razy
Oszczędność w domu i zagrodzie
Nikomu nie zależy
A my musimy ma ten ZUS i NFZ płacić i płakać, że nie możemy z naszych pieniędzy korzystać
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Nie odbieraj proszę mojej wypowiedzi jako ataku, chciałabym tym tylko pomóc, by żyło się lepiej.
- Martinka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 06 maja 2014 12:50
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 10 razy
- Podziękowano: 9 razy
Wszyscy płacą a "szczęściarze" korzystają
Pozdrawiam
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Wszyscy płacimy, nawet renciści i emeryci. Pieniądze nie są nasze tylko całego społeczeństwa i w jakiś sposób korzystamy z niego wszyscy. Jedni więcej, drudzy mniej, ale takie jest życie.
Dla mnie istotne jest, by uregulowano przepisy dotyczące przydziału środków na turnusy rehabilitacyjne. W każdym miejscu są inne zasady, a zdecydowanie powinno to być ujednolicone.