Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Darku muzyczka mówi prawdę, niestety..Rzeczywistość ZUS przerasta wyobrażenia normalnych ludzi
Składając wniosek o prewencję byłam załatwiona negatywnie przez orzeczniczkę,
odwołanie, komisja 3 chłodne kobiety, które stwierdziły, że rehabilitacja ZUS nie rokuje poprawy mojego zdrowia, czyli negatyw. Pracuję, płacę składki, między innymi na pobory tych pań
Nie rozumiem podejścia
Z NFZ mam miejscówkę, ale będę się też starała się do ZUS, może trafi mi się bardziej empatyczny pracownik tej aglomeracji urzędniczej
Pozdrawiam
Muzyczka pisze: 06 lis 2024 16:06
Darek, życzę powodzenia i trzymam kciuki..
Niemniej jednak zauważyłam u siebie w oddziale ZUS jest taka chyba przepisowa rzeczywistość czy nierzeczywistość ale jeżeli się jest w wieku emerytalnym , a nie poszło się na emeryturę i dalej normalnie pracuje płacąc składki regularnie to jednak już się nie należy prewencja...
Dwa razy o tym przekonałam się i inni znajomi mieli podobnie....
Mam nadzieję że nie jesteś wieku emerytalnym..
U nas złożenie wniosku w ZUS o prewencję jest rozpatrywane przeważnie do dwóch tygodni i przychodzi do domu powiadomienie o komisji... ewentualnie do 3 tyg...A jeżeli nie przychodzi to znaczy że będzie rozpatrzone zaocznie i też przyjdzie pisemnie decyzja do domu...
Strasznie długo czeka się u Cb....
Pozdrawiam serdecznie....
Podobnie jak Darek jestem z województwa śląskiego i zazwyczaj mój czas oczekiwania na komisję to około 2 tygodni. Widocznie przypadek Darka jest bardziej złożony i wymaga dogłębnej konsultacji
..aby ROZWIAĆ wątpliwości
1-Na dziś do Emerytury pozostało mi jeszcze KILKA lat Pracy-fakt w niedługim czasie wejde w ten Okres Ochronny
2-To nie Zagmatwana sytuacja powodowała ,że Majac Orzeczenie z ZUS na Chorobę X i Otrzymując Orzeczenie NASTALE - Bo niestety Nie ZNANY dotychczas był przypadek Uleczenia POJAWIŁY się KOLEJNE schorzenia Dlatego jak wspomniałem BYŁEM Wyeliminowany z Mozliwości Rechabilitacji POMIMO Opłacania Składek na ZUS
3- CZAS moze Pani widząc wniosek Wolała podac ten czas maxymalny do 60 dni
Dziś złożyłem i czekam na informację ,ze dotarł i ....
Teraz WSZYSTKO uzaleznione jest od Pań w ZUS Chorzów
Jest taki KLASYCZNY FILM
Komisja Zielony stół
Gremium
i PYTANY
i Sławna odpowiedź UKŁAD się ZMIENIA a JA Ciągle osądzam
Dziś 18-listopad około godz 11.50 otrzymuję telefon
Czy Pan
Odpowiadam twierdząco na zadawane pytania -BEZ Kondr Pytań
Pragnę Pana poinformować że Została wydana DECYZJA
CZY MOZE Ją Pani Przekazać ?
NIE - Tylko w siedzibie ZUS otrzyma Pan Informacje lub listownie do 14 dnia
ok
Który oddział i do której
Udałem się to całe 20 minut bocznymi drogami
TYM Razem nie miałem żadnych REMONTÓW MOSTÓW w Katowicach
Po wskazaniu pokoju w obecności 2 pracownika
Przekazano mi Informację
WNIOSKOWANA przez Pana Rehabilitacja
Panu Nie przysługuje
Bo okazuje się ,że Owa Rehabilitacja PRZYSŁUGUJE na
-narządu ruchu,
-narządu ruchu po wypadku (wczesna rehabilitacja powypadkowa),
-układu krążenia,
-układu oddechowego,
-psychosomatycznych,
-onkologicznych po leczeniu nowotworu gruczołu piersiowego,
-narządu głosu;
Aktualnie posiadam orzeczenie na ..Cukrzycę -CZYLI na Układ Krążenia i Każde kolejne schorzenie wchodzące w tzw choroby wenętrzne
Serce
Cukrzyca
Inne To choroby wewnętrzne
CZAR Prysł
Niestety Na Narząd Ruchu nie łapię się -choć jeden Chirurg już pozbawił mnie 2 żył w nodze -Nadal chodzę
Narząd ruchu po wypadku -Dzieki Bogu Udaje mi się
Ukłąd Krążenia -ZABLOKOWNY na to już mam i nie mogę sobie już nic Dopisać Nawet chciałem dać Informację że mam Problemy -Pani Powiedziała zablokowane
Układ Oddechowy - Pomimo 12 lat Pracy w Hutnictwie i PYLICY - Ja Głupi nie palę Papierosów i Płuca MAM no Prawie że ZDROWE bo dobra wydolność
Psychosomatyczne - Nie kojarzę schorzenia - Choć Ktoś z Forum kazał mi iść do Psychologa ,ale Mam dobre wyniki
Onkologiczny -No ale DLACZEGO TYLKO priorytetem jest Gruczoł Piersiowy Pań - Natomiast Brak Doktorów dla Mężczyzn
Narząd Głosu - Oficjalnie Jestem zatrudniony w dz Handlowym wykonuję dziennie ponad 4-5 godzin Rozmów Telefonicznych
I Mam od Firmy Bonus Nie Pracuję 7 Tylko 6 godzin
Niestety a dotarłem przed Oblicze SAMEGO Tego Samego Dyrektora ZUS co orzekał w Mojej sprawie lata temu
STWIERDZIŁ on
Są wytyczne aby na Prewencję kierować wg tych 7 WSKAZANYCH SCHORZEŃ
Wniosek pozostaje JEDEN PŁAĆ I PRACUJ a My będziemy liczyć Twoje dni
Nie ukrywam że ów Dyrektor dał mi pewien Pomysł na obejście SYSTEMU Muszę tylko do Planu zaangażować Kilku Moich Kolegów Doktorów
Są 2 Opcje
układ oddechowy
narząd głosu
Darku, Mariann , ja też !!!
Więc nie wiem, co mam powiedzieć w tym względzie - Podrzeć wszystkie papiery ?
Nazbierało mi się ich od lat 90 ubiegłego wieku
Też zderzyłam się że ścianą ZUS i w sumie mam mieszane uczucia co do zasadności funkcjonowania tej instytucji .
Mnie też nie przysługuje rehabilitacja ZUS,
wskazano mi rehab w NFZ - a przecież jest to to samo
Czym jest prewencja rentowa?
Prewencja rentowa to różne działania prowadzone przez ZUS mające na celu poprawę zdrowia osób ubezpieczonych, które od dłuższego czasu pobierają świadczenia – zasiłek chorobowy lub świadczenie rehabilitacyjne, a rokują, że w wyniku tych działań uzyskają zdolność do pracy.
Niestety decyzja lekarza orzecznika ZUS w sprawie skierowania ubezpieczonego na rehabilitację jest ostateczna i nie można się od niej odwołać.
Jako przesłanie
Z rozporządzeniem z lat ubiegłych gdy schorzenia przewlekłe miały swój Określony CZAS
Ile żył Pierwszy Polak z przeszczepem SERCA
Ile Żyje DZIŚ
Gdy ja zachorowałem w latach 80 -tych na Cukrzycę Typu Pierwszego -Tą Insulinozależną
Doktorzy Rokowali Mi Max 15 lat ŻYCIA
Wtedy Insulina była podawana 1 x dziennie
DZIŚ Biorę nawet i 8 razy
A są Osoby na Pompach którym podawana jest co 1 minutę
Tak jak Trzustka wydziela u zdrowego
Kiedyś Cukrzyk NIE MÓGŁ NIC
Bo
Dziś w Największych liniach Lotniczych Cukrzyk na Insulinie jest Pilotem Samolotu
WRACAJAC do Meritum i Prewencji
Należy Zmienić Orzeczenie -ROZPORZĄDZENIE ZUS ,aby Osoby z TZW DORZYWOCIEM - mogły się rehabilitować -JEZELI PRACUJĄ I płaca składki
Są choroby których NIE DA się wyleczyć ,ale Którym przytrafiaja się kolejne schorzenia Mogły
Się REHABILITOWAĆ
FAKT jest ścieżka
NFZ- Wiadomo raz na 18 miesięcy
PFRON -Bariera Finansowa