Reforma emerytalna
-
agata8
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 17 lut 2012 19:51
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Reforma emerytalna
serendipity pisze:Jestem przeciw. To, że pracując dłużej będę miała wyższą emeryturę, wynika samo z siebie, bo wpłacę więcej składek, ale czy dłużej będę się cieszyła tą emeryturą? Nie sądzę, długość życia tak szybko się nie zmienia, poza tym, życie w wieku ~70 lat ma znacząco inny wymiar.
Dlaczego od tego miesiąca zwiększono aż o 2% składkę rentową? Przecież wiadomo, że sprawność już po 50-ce w wielu zawodach jest nieosiągalna.
Kolejną sprawą jest to, że wielu ludzi nie dożywa emerytury, a co się dzieje wtedy z ich składkami?
Chciałabym mieć wybór: po 35 latach odprowadzania składek na ZUS i II filar mogę sobie pójść na emeryturę, a jeśli mogę pracować i chcę mieć ją wyższą, to sobie pracuję.
Ale ale, gdzie jest mój drugi filar?
Ogólnie [cenzura];>
1) Dlaczego nie da się utrzymać obecnego systemu emerytalnego?
Jego konstrukcja jest prosta. Pracujący Polacy płacą składki, które od razu wydawane są na wypłatę bieżących emerytur. A wpłacone składki to tylko liczby zapisane na twardych dyskach komputerów w Centralnym Ośrodku Obliczeniowym ZUS na warszawskich Powązkach. Zakład w tej chwili jest winien przyszłym emerytom ponad 2 biliony zł. (...)
O wszystkich tych sprawach mozna przeczytać w tym przystępnie napisanym wywiadzie.
Więcej... [link]
i tu ...
[link]
Powód: usunięto linki
Krótko mówiąc jest to zwykłe zagarnięcie nie swojej kasy i koniec, ja nigdy się z tym nie pogodzę i żadna propaganda mnie nie przekona, dlaczego nie mogę odebrać swoich pieniędzy.
Nie wiem kto ci mącił w glowie że będziesz miał wakacje na starość. Ja tego nie słyszałem. Umów trzeba dotrzymywać jak są możliwości bo z pustego i Slomon nie naleje, choćbyś się nie wiem jak wściekał i lamentował. Chyba że wydaje ci się że rząd schował te miliony i nie chce dać. Kasa z prywatyzacji szła na bieżące wydatki bo ludzie mysleli podobnie jak ty że na wszystko musi wystarczyć skoro sie to gdzieś zapisało. Do wielu naszych obywateli nie dociera że żyć trzeba na takim poziomie na jaki nas stać.Jeżeli uważasz że stadionów i dróg nie powinno sie budować to znaczy że niewiele rozumiesz co sie dziej we wspólczesnym świecie i dyskusja z tobą jest beznadziejna. Zapisz się do feministek albo PiS-u i płacz nad upadkiem Polski.
Zauważ jednak że piszesz na forum gdzie wszyscy (no może prawie wszyscy) są radośni i zadowoleni z życia, pomimo chorób, które ich trapią. Może jednak nie jest tak źle z ta Polska jak ci się wydaje.
Mówisz, że "umów trzeba dotrzymywać jak są możliwości"? Człowieku, to jest mentalność złodzieja! Kup coś i nie zapłać, podpisz umowę na wykonawstwo, na budowę, na cokolwiek, a potem jej nie dotrzymaj - przegrasz w każdym sądzie, więc mi tu nie mów, że "jak są możliwości" bo to dziecinada,
A co mają do tego feministki? Uważasz, że to gorszy człowiek? Jak dla mnie w rządzie mogą być same kobiety oby tylko rządziły z głową. Nie dziel więc ludzi na PIS i nie-PIS, na feministki i nie-feministki, bo każdy ma swoje poglądy, a mi do PISowych akurat daleko choć w tej kwestii mogły się zbiec. Ludzi możesz podzielić na mądrych i głupich i ważne jest by krajem rządzili mądrzy a nie głupi.
-
forumowicz
Właściwie żaden rząd do dzisiaj ,nic nie zmienił ,byśmy my obywatele byli zadowoleni.
Te protesty ,tez nic nie zmienią ani też gdyby doszła do władzy inna opcja polityczna .
Europa pogrązyła się w niemocy na wszystkich płaszczyznach
-
Pysotrzmiel 45
- Kuracjusz

- Na forum od: 22 lut 2012 16:03
Zgadzam sie w 100%. Pozdrawiam.Grzegorz pisze:wikul, nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem... Skoro zabierają mi kasę, to muszą mi ją oddać, a nie wmawiać, że jej nie ma tam gdzie ją wpłacam. Nie obchodzi mnie jak to zrobią by mi tę kasę zwrócić na starość w postaci emerytury, obchodzi mnie zaś, to, że skoro mam z nimi umowę (którą na mnie wymusili) to tej umowy powinni dotrzymać, a jeśli nie potrafią zarządzać to niech się nie pchają do władzy. Powinni być sądzeni za swoje czyny tak jak w Islandii.
Mówisz, że "umów trzeba dotrzymywać jak są możliwości"? Człowieku, to jest mentalność złodzieja! Kup coś i nie zapłać, podpisz umowę na wykonawstwo, na budowę, na cokolwiek, a potem jej nie dotrzymaj - przegrasz w każdym sądzie, więc mi tu nie mów, że "jak są możliwości" bo to dziecinada,
A co mają do tego feministki? Uważasz, że to gorszy człowiek? Jak dla mnie w rządzie mogą być same kobiety oby tylko rządziły z głową. Nie dziel więc ludzi na PIS i nie-PIS, na feministki i nie-feministki, bo każdy ma swoje poglądy, a mi do PISowych akurat daleko choć w tej kwestii mogły się zbiec. Ludzi możesz podzielić na mądrych i głupich i ważne jest by krajem rządzili mądrzy a nie głupi.
Ze zrozumieniem to ty masz kłopoty bo wydaje ci sie żę Polska to 37 milionów egoistów z których każdy ma własną skarbonkę do której wpłacane są jego składki. I nie dopuszczasz do siebie myśli że reforma emerytalna z 1999 r. poniosła fiasko. bo założenia reformy były nazbyt optymistyczne. Obecnie ZUS zarządzający FUS-em wypłaca z niego rocznie około 160 mld zł świadczeń, głównie emerytur, ale też rent, ubezpieczeń chorobowych i wypadkowych. Ze składek wpływa zaś około 120 mld zł, które są przeznaczane na bieżące wypłacanie świadczeń. Łatwo policzyć, że manko wynosi 40 mld. Te pieniądze co roku dokłada rząd sięgając do budżetu, czyli naszych podatków. Jakby tego wszystkiego było mało, deficyt w systemie emerytalnym będzie się powiększał – według oficjalnych planów przedstawionych przez ZUS w 2017 roku wyniesie już prawie 75 mld zł. W praktyce oznacza to, że prawie podwoi się względem stanu z 2012 roku.Grzegorz pisze:wikul, nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem... Skoro zabierają mi kasę, to muszą mi ją oddać, a nie wmawiać, że jej nie ma tam gdzie ją wpłacam. Nie obchodzi mnie jak to zrobią by mi tę kasę zwrócić na starość w postaci emerytury, obchodzi mnie zaś, to, że skoro mam z nimi umowę (którą na mnie wymusili) to tej umowy powinni dotrzymać, a jeśli nie potrafią zarządzać to niech się nie pchają do władzy. Powinni być sądzeni za swoje czyny tak jak w Islandii.
Ale ciebie nic nie obchodzi bo ty masz jakąs umowę którą wymusili. Jak wymusili to juz dawno powinieneś zaskarżyc ich do sądu. No to życze powodzenia w egzekwowaniu umowy i pieniędzy a reszta bez umowy niech zdycha.
P.S. O feministkach i pisiakach wspomniałem bo podobnie myślą i szermuja podobnymi hasłami. Dopiero jak rządzą to przekonuja się że to wszystko nie jest takie proste jak sie im (i tobie) wydaje. Poczytaj, to podyskutujemy :
[link]
Powód: usunięto link
Wiek, nie jest przyczyną dziury w budżecie ZUS, o której piszesz, bo przecież wszyscy pracujący wpłacają i wpłacali za siebie składki. Nie powinno więc być żadnego manka, chyba że.... no właśnie, chyba, że z systemu uciekają pieniądze na tych co nie muszą wpłacać składek i w młodym wieku cieszą się niezłym zdrowiem i... niezłą emeryturą. Myślę, że wiesz które zawody mam na myśli. Od tego należy zacząć reformę, a nie od gnębienia społeczeństwa. Skoro rząd mówi, że hutnik może zmienić zawód w wieku 60 lat, to chyba tym bardziej zawód może zmienić sędzia czy policjant, a nie wyciągać łapę po to na co nie uzbierał. Niestety rządzący swoje winy widzą na samym końcu, a wszystkimi błędami obciążają społeczeństwo. Myślę, że dopóki nie będzie sądów dla władzy po takich "błędach" (lub celowych zagraniach), to nic w tym kraju się nie zmieni, bo oni czują się bezkarni, nieźle z tego żyjąc. Sprzedawcy marzeń...
To tyle ode mnie w tym temacie.