kolejka do sanatorium 2014 rok

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Re: kolejka do sanatorium 2014 rok

Post autor: teśka »

mamylka warm-mazur pisze:Warmińsko-Mazurski - obecny ! czuwa i liczy numerki :lol:
U mnie ponad 14 tys. Była 2 x Arka - Med Kołobrzeg, ciekawe co teraz (oj jeszcze sobie poczekam :roll: ) A tak na marginesie to w Arce było super!!!!!!!!!
Pozdrawiam !
Czekam na nieznane... :)
Latem nad morze... byłoby super. Już wkrótce się przekonam. Czy Ty we wniosku wskazywałaś właśnie to miejsce?
Pozdrawiam :)
kasia72
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 cze 2012 11:13
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: kasia72 »

Witam dziś zadzwoniłam do nfz z zapytaniem o przypuszczaly wjazd .Niestety wniosek leży jeszcze u lekarza balneologa i mam czekac.W marcu będzie 24m jak wysłałam wnoisek.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Kasiu :)

OZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1)
z dnia 7 lipca 2011 r.
w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową
§ 7.

1. Skierowanie powinno być rozpatrzone przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie 30 dni od dnia jego wpływu do tego oddziału. Termin ten może być przedłużony w przypadkach, o których mowa w § 3 ust. 3, nie więcej jednak niż o 14 dni.

Natomiast zapis Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej w Art 68 pkt 1 i 2 mówi

.."Art. 68.

Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Jaki to jest równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej jak NFZ Twój nie dochowuje terminu odpowiedzi na złozony wniosek ,a tym samym nie stosuje sie do ROzporządzenia Min Zdrowia.Po drugie nie stosuje sie do zapisu zawartego w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
Ponieważ tam pisze ...Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych i w innych NFZ -tach dotrzymuje się terminu odpowiedzi ,oraz innego 14 dniowego o poinformowaniu czy pacjent dostał zgodę na leczenie?

Ja osobiście napisała bym skargę na takie działanie NFZ ,nie bojąc się ,że następnym razem ktoś odrzuci mój wniosek.
A jeśli nie w formie skargi to przynajmniej prośbę :evil: z zacytowaniem Rozporządzenia Min Zdrowia i żądałabym traktowania mnie zgodnie z zapisem Konstytucji ,której postanowienia nie podlegają dyskusji.
Poprosiłabym o wyjaśnienie na jakiej podstawie mój NFZ może sobie dowolnie interpretować zapisy ustaw ,rozporzadzeń etc.
Jest Karta Praw pacjenta ,tez wiele wnosi do uprawnień naszych jako pacjentów i trzeba po te argumenty w naszym dziwnym kraju sięgać częściej .
Jak to piszę to juz mam ........eh nie powiem co.
Ale z własnego doświadczenie powiem tak ,nie bójmy się powiedzieć nie zgadzam się lub żądam ,naprawdę to skutkuje czasami, ale skutkuje.
Pozdrawiam wszystkich cierpliwych :) ludków w tym dziale :kwiat:
Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Kruszynko, ja złożyłam wniosek w sierpniu i do tej pory czekam na odpowiedź, dzwoniłam i powiedzieli że rozpatrują lipiec więc lada dzień wezmą się za sierpień.Przy składaniu wniosku była informacja że odpowiedź za ok pół roku. Więc czekam cierpliwie a też chciałabym odliczać już numerki :lol: :lol: Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

A ja bym nie wytrzymała ,bo jestem przekorna i bym poprosiła o przepis który mówi o ...tym pół roku :evil:

[ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Masz rację jeszcze zadzwonię i zapytam czy te pół roku wlicza mi się do czasu oczekiwania, jeśli tak to nie ma o co walczyć bo i tak czekam ale jeśli nie to powalczymy
forumowicz

Osobiscie w moim NFZ zaliczono mi te miesiące "" puste " czyli od ostatniego pobytu w grudniu do złożenia ponownego wniosku w lutym .2 miesiace dodano jako juz okres oczekiwania.I chociaż w moim biurze paniusia była niekoniecznie miła i stwierdziła że jeszcze ok 2 miesiące muszę czekać do tego terminu co mi napisano w odpowiedzi z wojewódzkiego NFZ ,po takiej argumentacji ,że to już jest ten pełny okres oczekiwania ,musiała ustapić i poleciła przyjechać po skierowanie.
Nie ustępujmy ,grzecznie ale stanowczo i chociaż wiem ,że jakiś beton po drugiej stronie wie ,że mamy rację i nie ustapi to może w innym przypadku uda się.
I jak mówi koleżanka z tego forum ..I tego się trzymajmy ;) :lol: To się trzymajmy i nie dajmy się zbywać jednym zdaniem . :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Z postow wynika, że w wielu oddzialach NFZ nic sobie nie robią z przepisu, ktory mówi o 30 dniach na odpowiedz.Tylko z drugiej strony, czyli od nas, oczekuje się przestrzegania paragrafow.Jedno nasze potknięcie lub nieznajomość przepisow z miejsca nas dyskwafifikuje.Więc warto powalczyc :!:
Dolnosląski NFZ to twierdza, ani się dodzwonic, ani szans na zwroty.Ale jedno co trzeba im przyznać, to fakt, że trzymają się 30 dniowego terminu na odpowiedz po złożeniu wniosku.Coz, to jest tylko jeden plusik w ocenie funkcjonowania tego oddziału, smutna prawda.
Awatar użytkownika
agat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 22:07
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: agat »

Tak sobie czytam dziewczyny 8-) 8-) te Wasze maile i dochodzę do wniosku, że co kraj to obyczaj. ;)
Z własnego doświadczenia wiem, że w każdym oddziale NFZ jest inaczej. Ja jestem z łódzkiego i nie mogę narzekać jeśli chodzi o terminy i to zarówno jeśli chodzi o okres oczekiwania od momentu złożenia wniosku do podjęcia decyzji przez NFZ jak i okres czekania na samo sanatorium(mieszczą się w 18 m-cach) gorzej z grzecznością pań z NFZ. W mazowieckim tak jak piszecie i wiem okres czekania zarówno na decyzję jak sanatorium jest baaaardzo wydłużony, nic w terminie, nie wiem jak wygląda sprawa zwrotów. W śląskim to dopiero jazda bez trzymanki :lol: :lol: . Jeśli chodzi o decyzję to jeszcze jak cię mogę ale do sanatorium czekasz i czekasz, po 18 m-cach odsyłają Twój wniosek do powtórnego przeprowadzenia badań gdyż poprzednie są nieaktualne. Robisz badania na nowo odsyłasz do NFZ i czekasz dalej około 6-8 m-cy. Z tego co wiem nie ma jedynie większych problemów ze zwrotami.
Niby jeden kraj, jednakowo płacimy składki, jedna Konstytucja, rozporządzenia a tak różne rozwiązania. :roll:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Po wielkich trudach dodzwoniłam się do NFZ i dowiedziałam się że oczekiwanie na odpowiedź jest od 6- 8 miesięcy i czas ten jest wliczony do czasu oczekiwania czyli do 18 m-cy i po tym czasie wraca do weryfikacji i czekamy dalej. :o :shock: Cała prawda o mazowieckim NFZ :D :D
Zablokowany