Witaj Kasiu
OZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1)
z dnia 7 lipca 2011 r.
w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową
§ 7.
1. Skierowanie powinno być rozpatrzone przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie 30 dni od dnia jego wpływu do tego oddziału. Termin ten może być przedłużony w przypadkach, o których mowa w § 3 ust. 3, nie więcej jednak niż o 14 dni.
Natomiast zapis Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej w Art 68 pkt 1 i 2 mówi
.."Art. 68.
Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
Jaki to jest równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej jak NFZ Twój nie dochowuje terminu odpowiedzi na złozony wniosek ,a tym samym nie stosuje sie do ROzporządzenia Min Zdrowia.Po drugie nie stosuje sie do zapisu zawartego w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
Ponieważ tam pisze ...Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych i w innych NFZ -tach dotrzymuje się terminu odpowiedzi ,oraz innego 14 dniowego o poinformowaniu czy pacjent dostał zgodę na leczenie?
Ja osobiście napisała bym skargę na takie działanie NFZ ,nie bojąc się ,że następnym razem ktoś odrzuci mój wniosek.
A jeśli nie w formie skargi to przynajmniej prośbę

z zacytowaniem Rozporządzenia Min Zdrowia i żądałabym traktowania mnie zgodnie z zapisem Konstytucji ,której postanowienia nie podlegają dyskusji.
Poprosiłabym o wyjaśnienie na jakiej podstawie mój NFZ może sobie dowolnie interpretować zapisy ustaw ,rozporzadzeń etc.
Jest Karta Praw pacjenta ,tez wiele wnosi do uprawnień naszych jako pacjentów i trzeba po te argumenty w naszym dziwnym kraju sięgać częściej .
Jak to piszę to juz mam ........eh nie powiem co.
Ale z własnego doświadczenie powiem tak ,nie bójmy się powiedzieć nie zgadzam się lub żądam ,naprawdę to skutkuje czasami, ale skutkuje.
Pozdrawiam wszystkich cierpliwych
ludków w tym dziale
Miłego dnia