Fajny film wczoraj widziałem

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Fajny film wczoraj widziałem

Post autor: sztani »

Polemika super :D :D :D
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Leon43 pisze:"Angielski pacjent" książka....taka sobie,film genialny....
Masz rację, ale czasem wątek miłosny/wątki miłosne lubimy obejrzeć, emocje widać na twarzach głównych bohaterów, bohaterskie poświęcenie dla ukochanej kobiety ... a jeśli przy okazji lubisz Kristin Scott Thomas, Ralfa Fiennesa czy Juliette Binoche to film zyskuje wobec książki. To nie jest film łatwy, polecam raczej dla niepoprawnych romantyków. To samo można napisać o innej ekranizacji = Nad Niemnem. Film ma ta przewagę, że można być urzeczonym scenerią, grą głównych bohaterów zwłaszcza Justyny Orzelskiej i Jana Bohatyrowicza. Zupełnie inne klimaty, bliższe nam Polakom (zwłaszcza postawa dwóch pokoleń na płaszczyźnie chłopskiej i szlachty zaściankowej) Można by oczywiście rozkładać to na atomy... jednak warto przeczytać książkę i obejrzeć film. ;)
Pozwolisz Leonie, że niezupełnie zgodzę się z Tobą. Ja na przykład wolę czytać niż oglądać. Podczas czytania uruchamiam swoją wyobraźnię i później, gdy oglądam adaptację książki, to niejednokrotnie zaburza mi się mój obraz. Dlatego też z dużą nieufnością podchodzę do większości ekranizacji. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale to jednak rzadkość. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Leon43 zawsze warto przeczytać książkę,film można obejrzeć ;)
To jeżeli nie o miłości to dam inny przykład "Stąd do wieczności"- wysoki poziom. Książka Jamesa Jonesa majstersztyk,film r e w e l a c y j n y.
Piszę oczywiście o swoich wrażeniach :)
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Jest wiele filmów, nie wszystkie są na podstawie książki.....tak samo jest bardzo dużo książek, których nikt nie przelał na ekran.,.. :D
zgadzam się, ze warto czytać i oglądać ciekawe filmy ;)
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Każdy ma inny gust, ale nawet wytrawnym kinomanom trudno jest wskazać kilka najlepszych filmów. Dziś obejrzałem polski film pt. Piąta Pora Roku", jest z 2012 roku. Uważam, że w filmie nie ma mega akcji, ale równoważy to humor i prostota w wykonaniu m. innymi Mariana Dziędziela i delikatność Ewy Wiśniewskiej. To film raczej dla starszego pokolenia, napawa optymizmem.... nigdy nie jest za późno na spełnianie marzeń. Dla jednych wystarczy 5 minut, dla kogoś innego kilka dni aby zyskać. Poznajemy kogoś kto przejechał tysiące kilometrów a nigdy nie widział morza, nie opuścił swojego Śląska. Ja polecam, jest to film cos z cyklu "Kocham kino" ;)

przepraszam, nie zauważyłem, ale kolega Deremi wcześniej napisał o tym filmie, pozostaje mi tylko przyłączyć się do jego postu ;) jak widać klimat Śląska i tej gwary dodaje tylko pikanterii filmu
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

biedroneczka pisze:Aha, wybieram się na " Wilka z Wall Street " jestem ciekawa czy warto. Jak obejrzę, to napiszę... :kwiat:
Byłam wczoraj na " Wilku z Wall Street" :D I stwierdzam, że ............warto było :D Głównie ze względu na genialną rolę Leonardo DiCaprio :kwiat: Film jest dość dynamiczny, momentami porażający. Ma formę narracji głównego bohatera. Pokazuje mechanizmy malwersacji finansowych firmy maklerskiej i giełdowych graczy. Nie podobał mi się jedynie sposób pokazania kobiet w tym filmie, służących głównie jako obiekty seksualne dla zaspakajania męskich żądz. No, ale cóż, widocznie takie były fakty. A reasumując, jest to gorzka opowieść o człowieku, który żył z ogromnym rozmachem, ale zawsze chciał więcej i więcej, aż w końcu osiągnął dno ........i dostał to, na co zasłużył.
Pozdrawiam ...... i polecam :kwiat:
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

Fajny film przedwczoraj widziałem.
Momenty były?
............
"Pod Mocnym Aniołem", reżyseria Wojciech Smarzowski

Ekranizacja powieści Jerzego Pilcha (Nagroda Literacka NIKE 2001), opowiadającej o pisarzu-alkoholiku, który wielokrotnie trafiał na odwyk.
Jedną z metod leczenia jest czytanie spisanych wcześniej opowieści, z czasów kiedy się piło.
Swoje historie, zabawne i niekiedy wstrząsające, opowiadają: reżyser, ksiądz, policjant, kierowca TIR-a, inżynier, farmaceutka, robotnik, fryzjerka i inni.
Główną gra Robert Więckiewicz. Grają również Andrzej Grabowski, Kinga Preis, Marian Dziędziel, Jacek Braciak, Marcin Dorociński, Arkadiusz Jakubik, Krzysztof Kiersznowski, ......
Mocny film :!: Pokazano upodlenie, zeszmacenie osoby opętanej alkoholowym ciągiem, niepanowanie nad sobą, ataki delirki.
Nie zdawałem sobie sprawy, że to aż tak wygląda, że bardzo ciężko "wyjść" z tego nałogu (nie wszystkim się udaje), a jak łatwo w niego wpaść :!:
Film widziałem dwa dni temu, cały czas czuję lekki niepokój, a mocne sceny wracają do mnie :!: :?
Kto potrzebuje straszaka, powinien obejrzeć ten film (mnie "przestraszył") :!: :!: :!:

Zwiastun filmu:
http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-32240
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: serendipity »

Moje krótkie recenzje, chętnie porozmawiam na ten temat:)
Wilk z Wall Street - czekałam na ten film, bo taki nagłośniony i byłam ciekawa roli DiCaprio, ale moim zdaniem gra tak sobie, a film też taki sobie (na zasadzie: o, znajdźmy coś, co chcieliby obejrzeć wszyscy! może dragi, dziwki i dużą kasę? tak! to każdy będzie chciał zobaczyć). Jestem zdegustowana rolami kobiet, pokazanymi w tym filmie, być może przez to ogólnie film mi się średnio podoba (oprócz tego, że jest za długi).
Last Vegas - mimo przeczytanych niepochlebnych recenzji, że staruszkowie (DeNiro, Freeman, Dauglas, Kline) kręcą swój ostatni film, to film jest całkiem fajny, Panowie potwierdzają swoją klasę, i tyle. Miło obejrzeć.
I jeszcze Ani słowa więcej z Jamesem Gandolfini'm. Jak dla mnie wyciszający, czasami durny, ale taki codzienny.
Jeśli nie w kinie, to do oglądania polecam: http://zalukaj.tv/ i świetne, ale raczej niszowe filmy można zobaczyć tu: http://www.iplex.pl/ (na iplexie oglądałam naprawdę super filmy skandynawskie, hiszpańskie, ale widzę, że już ich ich nie ma:()
Jak znajdę inne, to napiszę:)
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

Zobaczcie ciekawe nagranie ze słynnego skoku Baumgartnera z kosmosu:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Yw4meRWGd4
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam ponownie, wczoraj obejrzałem film Wojtka Smarzowskiego pt. "Drogówka". Piszemy tutaj o filmach które nam się spodobały, a które ostatnio widzieliśmy. No właśnie.....
Drogówkę obejrzałem łącznie 3 razy, wcześniej w kinie, teraz w TV. Czy to jest film o którym można powiedzieć - ulubiony??? I tak i nie. Filmy Smarzowskiego bija kontrowersją, mieszają nam w głowach. Tak samo jest z tym filmem. Kto go nie oglądał powinien obejrzeć, gdyż ja osobiście z niecierpliwością czekam na każdy film Smarzowskiego a jest już trochę. Pod Mocnym Aniołem to ostatni film. Drogówka pokazała skrajna patologię w środowisku policyjnym. Nie chce się wierzyć, że w Policji mogą pracować tacy ludzie, ale to jest tylko fabuła Smarzowskiego. Osobiście uważam, że to nie jest tylko fikcja, dużo takich zachowań widzimy na codzień.
ODPOWIEDZ