Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Witam wszystkich Kuracjuszy
Mam wyznaczony termin w sanatorium "Złoty Kłos" w Świnoujściu w terminie od 28.04.2022r. do 19.05.2022 r.
Wyjeżdżam z Warszawy i nie mogę się zdecydować, czym dojechać nad morze - własnym autem czy pociągiem.
Kto z Państwa był w Złotym Kłosie i czy występują problemy z miejscami do parkowania.
Dzwoniłem do sanatorium i dowiedziałem się, że ośrodek dysponuje tylko dwudziestoma płatnymi miejscami parkingowymi a pokoi dwuosobowych jest ponad dziewięćdziesiąt.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi
Akurat Świnoujście to jest miejsce, gdzie auto aż tak bardzo nie jest potrzebne. Sama przeprawa promowa dla turystów jest kłopotliwa. Ja jechałam tym nocnym pociągiem mając kuszetkę, a po okolicy poruszałam się rowerem. Jest dużo wypożyczalni za przyzwoitą cenę (najlepsza była oferta i cenowa i sprzętowa przy poczcie w części zdrojowej), potem potwierdzano tą opinię.
Z miejscami parkingowymi jak w każdej miejscowości wypoczynkowej jest trudno. Miejska strefa płatnego parkowania jest bardzo droga. Sprawdzałam na parkingach prywatnych, doba w granicach od 15 do 25 zł dziennie przy parkowaniu powyżej 7 dni.
iack 60 witam.
Od 7 maja 2021 r. do 7 stycznia 2022 r. pracowałem niedaleko Złotego Kłosa, bo w Sobótce.
Mogę Ci podpowiedzieć, że samochodem na Twoim miejscu bym się nie wybierał, bo parkingi drogie i wszystkie raczej powyżej 20 zł.
W Sobótce był dla kuracjuszy sanatoryjnych po 15 zł za dobę, ale nie mieszkając w tym ośrodku nie zaparkujesz tam. O innych parkingach w tej cenie co pisze Felice nie słyszałem, a interesowałem się tym tematem.
W strefie płatnego parkowania, którą rozszerzono już latem do centrum Świnoujścia doba postoju w zatoczce wynosiła ok. 20 zł. na dobę.
Od piątku godz. 20.00 do poniedziałku 8.00 parkujesz za darmo. Łatwo policzyć ile wyniesie Cię parkowanie w zatoczce, ale takowej przy Złotym Kłosie nie uświadczysz.
Możesz parkować na ul. Energetyków, Powstańców Śląskich lub przy promenadzie na ul. Żeromskiego.
Można jeździć autobusem miejskim, bo jest zniżka dla emerytów i rencistów.
Złoty Kłos to najgorszy obiekt w Świnoujściu, gdzie kwateruje się kuracjuszy, bo jest to Ośrodek prywatny i jesienią 2021 r przenoszono kuracjuszy do innych obiektów ze względu na skargi kuracjuszy odnośnie warunków mieszkaniowych.
Co z tego, że jak piszesz jest dużo dwójek, ale warunki mieszkaniowe masakra.
Była u nas kuracjuszka, która przebywała kilka dni w Złotym Kłosie i wywalczyła w Zarządzie Uzdrowiska przeniesienie do Sobótki.
Rozmawiałem z nią, bo mieszkała obok mnie.
Później od razu ludzi ze skierowaniem do Złotego Kłosa przenosili do innych obiektów.
Po prostu obiekt jest wykorzystywany na maxa, ale bez inwestowania w remont.
W Złotym Kłosie na dole jest wypożyczalnia rowerów i nie musisz chodzić do tej przy poczcie.
Zyszku nie kwestionuję Twojej wszechwiedzy o Świnoujściu. Informacja o parkingach pochodzi ze strony miasta.
[link]
Wypożyczalnię polecałam ze względu na dobry stan rowerów.
Pewnie admin zaraz skasuje link proszę zerknąć na ten ten
Parking przy ZPL "Rusałka"
ul. Powst. Śląskich 4
(wjazd od ul. Słowackiego)
Parking monitorowany, dozorowany, zamykany,
czynny cały rok 24h/7dni w tygodniu
1 godzina- 5 - 6zł
doba do 7 dni- 22-25 zł
powyżej 7 dni- 20 zł
[tel]
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2022 23:23 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:usunięto link i tel.
Felice zgadza się z tym parkingiem przy Rusałce. Przechodziłem obok niego kilka razy dziennie i wiem, że można o tej porze roku jeszcze negocjować cenę, bo już w sezonie negocjacji nie ma.
Nie odczytałem Twojego wpisu jako kwestionowanie mojej wiedzy o Świnoujściu, ponieważ tą wiedzę zdobywałem przez ostatnie osiem miesięcy pobytu ciągłego w Świnoujściu i poprzednich wyjazdów których też dużo zaliczyłem.
Co do rowerów, to przy Złotym Kłosie też są dobre rowery. Jest tam dwóch panów, którzy na bieżąco je naprawiają i jest duży asortyment rowerów. Dla dzieci, młodzieży, damskie, męskie i są też przyczepki do rowerów.
Wypożyczałem tu rower na wycieczkę do Niemiec.
Jeszcze co do parkingu przy Rusałce, to ta cena 25 zł to raczej teraz obowiązuje, bo w ubiegłym sezonie kosztowała doba 28 zł, a większość parkujących tam samochodów na niemieckich tablicach.
Byłem obecny przy narodzinach Płatnej Strefy Parkowania w Świnoujściu i nawet chciałem się w niej zatrudnić, ale zrezygnowałem dla pracy w sanatorium.
Ja wiem, gdzie mogę zaparkować bez żadnych opłat, ale tego nie da się przekazać osobie, która nie zna dobrze uzdrowiska, po którym ja poruszałem się samochodem prywatnym i służbowym codziennie.
Dzięki za wszystkie wiadomości dotyczące miejsc parkingowych.
Po przeczytaniu zdecydowałem że pojadę nocnym pociągiem.Szkoda, że do Świnoujście nie jeździ pendolino Nocnym pociągiem TLK jedzie się prawie jedenaście godzin.
Ponieważ są rożne opinie dotyczące pokoi w Złotym Kłosie, proszę o kilka wskazówek, który pokój wybrać i na którym piętrze.
Jednocześnie mam pytanie czy jest możliwość w NFZ zamiany Złotego Kłosa na inne sanatorium - też w Świnoujściu. Proszę o kontakt Panią która dokonała tego "cudu" i zamieniła Złoty Kłos na Sobótkę.
Pozdrawiam wszystkich Kuracjuszy i przeglądających ten portal. Życzę wszystkim ZDROWIA !
jack60 mogę Ci podpowiedzieć, że takiej zamiany nie dokonasz w NFZ.
To możesz tylko zrobić po przyjeździe na miejsce, rozpoznanie warunków w Złotym Kłosie i wtedy interwencja w Zarządzie Uzdrowiska na ul. Nowowiejskiej, czyli do końca u. Kasprowicza kierunku Niemiec, skręcisz w prawo i jesteś w Zarządzie.
Tylko oni są władnie zamienić Ci obiekt.
Co do kontaktu z tą osobą, to niestety nie posiadam, bo to była kuracjuszka, a ja tylko byłem pracownikiem, a nam zabraniano tak bliskich kontaktów z mieszkańcami Ośrodka i dlatego też między innymi zrezygnowałem z tej pracy.
Jest taki temat na forum "Na każy temat" i tam jak klikniesz jest temat Spotkania w Świnoujściu i w tym temacie pisz jak chcesz się coś dowiedzieć.
W tym temacie nie będę odpisywał, bo to jest temat, gdzie wyjeżdżamy.
Pozdrawiam
Witam
Byłam na turnusie sanatoryjnym w Złotym Kłosie na przełomie stycznia i lutego w tym roku (2022)
Jest to chyba ostatnia ostoja PRL w Świnoujściu. Na około ładne odnowione budynki a złoty kłos zatrzymał się w erze Gierka. Stare wyposażenie pokoi. Sprzątanie po łebkach. Telewizor w Pokoju był ,nawet z płaskim ekranem ale może ze trzy programy dało się oglądać reszta to śnieg a opłata prawie 90 zł na turnus. Jedzenie marne , ilość dla przedszkolaka - trzy plasterki pomidora na dwie osoby, wędlina przez którą widać na druga stronę w ilości 2 szt.
Najgorsze było mleko. Nigdy nie piłam takiego rozcieńczonego wodą mleka, to samo tyczyło się kawy zbożowej i kakao. Szlag mnie trafiał bo lubię mleko ale tego nie dało się pić.na obiady głównie mielone -miesne lub rybne. Tylko 2 razy zdarzył się kotlet. Mega opryskliwa pani w recepcji. Jak jej się nie chce pracować to niech idzie na emeryturę.
Z parkingu radze nie korzystać.Najdroższy parking w mieście. Płaciłam 315 zł za turnus.poza tym zamknięty na kłódkę i trzeba za każdym razem latać do recepcji po klucz i samemu otwierać i zamykać. Radzę zaparkować koło zakładu leczniczego Rusałka , też strzeżony ze szlabanem i taniej. Jest to budynek zabiegowy 50 m od złotego kłosa.
Generalnie to sanatorium to jakaś pomyłka. Mega plus za bliskość do plaży- jakieś 150 m
Wiem że teraz mają się zmienić przepisy i to pacjent będzie wybierał gdzie chce jechać to takie obiekty po prostu umrą śmiercią naturalną.
Pozdrawiam
bogna111 dzięki za opinię o obiekcie Złoty Kłos, bo to nie jest sanatorium, tylko prywatny ośrodek w którym kwateruje się kuracjuszy.
Pisałem wcześniej, że są tam fatalne warunki i potwierdziłaś moją opinię.