grochówka wojskowa ?
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
- franciszek
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 15 mar 2015 20:54
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 1
- roxy
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 sty 2014 23:31
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 7
Re: grochówka wojskowa ?
no i to o tą golonke może chodzić, masz rację z kuchni polowej najlepsza:)Felice pisze:Myślę,ze tajemnica tej grochówki tak jak Roxy pisze tkwi głównie w mięsie.Ja kojarzę,ze w tamtych dość ciężkich czasach zupy wojskowe były głównie na golonkach (wtedy to był "odpad").Ponadto ważną rzeczą jest też gar w którym gotowano.Najsmaczniejsza jest z kuchni polowej.Zaprzyjaźniony szef stołówki wojskowej mówił,ze trzeba szyszkę sosnową wrzucić.
A jeżeli chodzi o wędzenie to w tamtych czasach(1975-1985) jeszcze wędzono w miarę normalnie.To śmieszne niby wędzenie to nieco późniejszy okres.
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
Re: grochówka wojskowa ?
Rany , szyszkę do gara ? , .... koniecznie muszę to wypróbować. Grochówkę gotuję często , bo moi panowie uwielbiają , ale o szyszce nawet nie słyszałam.