Narząd ruchu - jakie zabiegi ???

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Narząd ruchu - jakie zabiegi ???

Post autor: pogodynka »

Witam , wiosną wybieram sie do sanatorium ( skierowanie z ZUS, narząd ruchu) , a ponieważ jest to moj pierwszy taki wyjazd zastanawiam sie jakie zabiegi najczęściej się tam stosuje . Dodam ze miałam złamany wyrostek łokciowy, oraz miednicę ( przez staw biodrowy). Jesli ktoś z Was rehabilitowany był po podobnych złamaniach będe wdzieczna za odpowiedź. Chętnie dowiem sie co mnie czeka ....

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Narząd ruchu - jakie zabiegi ???

Post autor: andrzej1955 »

Witam to znowu ja-musisz byc zorientowana dowiedz sie od swojego rehabilitanta-jakie sa dla ciebie najlepsze zabiegi-lekarz przyjmujacy zaplikuje ci to czym dysponuje w danym osrodku,to ty musisz byc przygotowana na rozmowe z nim i ewentualnie mu cos zasugerowac-tak to niestety jest ,bylem na rehabilitacji w tamtym roku i dzialy sie rzeczy dziwne-cale turnusy zostaly cudownie ozdrowione,ja na karcie ktora zobaczylem na komisji mialem inne zabiegi niz w rzeczywistosci-zaluje ze nie zrobilem ksero.Tak reasumujac musisz byc przygotowana do lekcji i wiedziec sama co potrzebujesz do rehabilitacji,rehabilituj sie wracaj do zdrowia milego pobytu pozdrawiam :)
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Andrzeju , jesteś naprawdę Bardzo Pomocnym Kuracjuszem :) :ugeek:
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

To jeszcze raz ja,przepraszam za slownictwo-ale nikt ci laski nie robi ze masz ten wyjazd sama na niego zapracowalas placac ZUS,i trzeba od nich tez wymagac ,pozdrawiam :) ;) ;) :roll:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj pogodna Pogodynko,

Nasz Pan Andrzej otrzymał awans na "Super kuracjusz" :)
W pełni sobie na niego zasłużył.
A z zabiegami to moim zdaniem zapytaj swojego lekarza które zabiegi będą dla Ciebie najodpowiedniejsze
i w sanatorium ich się po prostu domagaj i bądź konsekwentna. Przecież jedziesz po zdrowie.

Pozdrawiam
Selene :)
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Ohhh , widzę że nie tylko Pan Andrzej jest "Super..."
Tak , myślę ,że w pełni zasłuzyliscie na tytuły . Dla nowych osób , ktore nigdy nie korzystały z pobytów w sanatoriach to forum to po prostu kopalnia wiedzy :)

:shock:
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Mirabella »

Na schorzenia narządów ruchu najlepsza jest kriokomora i ćwiczenia indywidualne z dobrym rehabilitantem.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Maja racje wcześniejsi kuracjusze.Trzeba sie przygotować na wyjazd.Moja taktyka to zabiegi takie jakich nie mam w krakowie.Czyli nigdy nie chce zadnych elektrycznych.Natomiast uwielbiam masaże podwodne, bicze szkockie , borowinę/ale okłady całkowite/siarke,ćewiczenia w basenie, nordic walking, grota solna , masaze suche, kąpiel solankowa, kapiel perełkowa.Oczywiscie nie wszystko naraz i podczas jednego wyjazdu.Zawsze sugeruje zabiegi, ponieważ nikt inny nie zna naszego ciała tak jak my sami.Żaden lekarz tak naprawde nie wie co nam może pomóc, musiałby dokładnie przejrzeć naszą historie choroby, prześwietlenia albo płytki cv/ bo przeciez teraz nie otrzymuje się prześwietleń na kliszach/a jeszcze na dodatek musiałby sie na tym znać/ czyli musiłby być specjalistą Z tej dziedziny .Niejednokrotnie lekarze w sanatoriach to specjaliści od medycyny pracy , albo balneologii.Tylko my możemy sobie pomóc w sanatorium , przez skupienie się na sobie, robienie tego czego nie robimy w domu, poznawanie ciekawych ludzi, spacery po okolicy, troche tańca itd....
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Zwykle po pierwszym tygodniu zabiegów pojawia się zmęczenie organizmu - zakwasy.
Warto, gdy mamy siedzącą pracę przed wyjazdem przygotować się kondycyjnie. Tzn więcej ruchu, spacery itp.
manualny
Na forum od: 01 paź 2012 08:47

Post autor: manualny »

Witam,
O ile wszystkie zabiegi fizykalne mogą być skuteczne jeśli chodzi o relaks i rozluźnianie mięśni - czyli de facto uspokojenie dolegliwości bólowych, to najczęściej nie przyniosą trwałych efektów. Jedynie znalezienie przyczyny , która zasila negatywnie schorzenie może pozwolić na długotrwałą ulgę ( która jednak nie znaczy, że należy zaprzestać dalszej pracy nad sobą) Pzdr.
I pamiętajcie, że operacja to ostateczność!
ODPOWIEDZ